Slona štípne blecha, sekery a nože. Petr Nečas o prohřešcích Jiřího Pospíšila a milionové pokutě

17.03.2014 10:47

Expremiér Petr Nečas se v rozhovoru týdeníku Euro rozzlobil nad tím, že se ÚOOZ nedostatečně věnoval některým kauzám organizovaného zločinu - kupříkladu metanolové kauze. „To, co ohledně černého obchodu s alkoholem předvedly složky typu ÚOOZ v posledním roce, to je jako když slona štípne blecha,“ řekl. Poodkryl i to, proč byl Jiří Pospíšil odvolán z postu ministra spravedlnosti: Veřejnost totiž vůbec nebyla informována o organizované vzpouře vězňů.

Slona štípne blecha, sekery a nože. Petr Nečas o prohřešcích Jiřího Pospíšila a milionové pokutě
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér odmítl vypovídat i kvůli tomu, že mezi obviněnými je jeho současná maželka

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Je to zhruba tři čtvrtě roku, co policisté zatkli Janu Nagyovou a další osoby kvůli obviněním ze zneužití Vojenského zpravodajství a také kvůli tzv. poslaneckým trafikantům, kvůli čemuž následně padla i celá vláda. Bývalý premiér Petr Nečas je pak v kauze „trafikantů“ obviněn z uplácení. Podle policie se jej dopustil tím, že trojici bývalých poslanců ODS Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi zajistil posty ve firmách se státní účastí výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu.

V obsáhlém rozhovoru týdeníku Euro Petr Nečas ke své kauze kromě věcí, které již několikrát vysvětlil, ale nastiňuje ješte jinou věc. Zmiňuje, proč měl skončit Robert Šlachta (šéf ÚOOZ): Přestože podle Nečase za jeho působení v premiérském křesle výrazně poklesl vliv různých zákulisních hráčů na státní úřady i firmy, tak naopak ÚOOZ v té době a v tomto boji moc nepředvedl. Naopak - nechal prý podle Nečase plavat závažné kauzy, přičemž se detektivové tohoto celorepublikového útvaru spíše věnovali honu na politiky.

Podle týdeníku Euro ale musí logicky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství figurovat i osoba, která je podezřelá ze zneužití pravomocí úřední osoby a tady se Nečas pak přímo nabízí jako adresát Bezpečnostní informační služby (BIS).

„To je dotaz na detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Udělali to velmi rafinovaně. O této věci nesmíme pod hrozbou až pětimilionové pokuty mluvit. Týká se to i výslechů ohledně této údajně utajované skutečnosti. Takže policie a státní zástupce mohou vypouštět informace médiím, ale nám za to hrozí mastná pokuta,“ reagoval na tento fakt v rozhovoru Nečas.

Anketa

Kdybyste bydleli na Krymu, jak byste hlasovali v referendu?

hlasovalo: 9473 lidí

Problém ale podle něj je i v tom, že ÚOOZ se dříve primárně nesoustředil na organizovaný zločin, kupříkladu na metanolovou kauzu z léta 2012. „Čím hlouběji jsem pronikal do zákulisí obchodu s pančovaným alkoholem, tím více jsem byl zděšen. Tam dochází k obrovským daňovým unikům,“ zdůraznil pak k tomu Nečas pro Euro.

Bylo to jako když slona štípne blecha

„To, co ohledně černého obchodu s alkoholem předvedly složky typu ÚOOZ v posledním roce, to je jako když – dovolte mi to přirovnání – slona štípne blecha. Asi takový vliv měly na potírání obchodu s černým alkoholem. A mimochodem, víte jaké úspěchy mají v potírání obchodu s bílým masem za poslední dva nebo tři roky? Kdy podnikly poslední zátah proti organizovaným pasáckým gangům? Tady je jasně vidět, že hlavní náplní činnosti těchto policejních útvarů se stal hon na politiky. Prostě, odstřel si svého politika, a čím vyššího sestřelíš, tím větší mediální hvězdou budeš,“ řekl Nečas.

Právě proto, že ÚOOZ neťal do výše zmíněných kauz, tak prý byl zejména on dlouhodobě nespokojen s prací jak Roberta Šlachty, coby šéfa ÚOOZ, tak i s konáním šéfa Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáše Martince. Oba dva chtěl proto v té době odvolat.

„Musím říct, že mne smrt několika desítek lidí nesmírně bolestně zasáhla. Byl jsem z toho hodně rozhozený. Když jsem potom získával informace, jak se u nás obchoduje s alkoholem, o podvodech s pohonnými hmotami, s vratkami DPH, to jsou rozsáhlé organizované skupiny mířící přes hranice. Tam měli detektivové postupovat výrazně razantněji. To bylo závažné selhání. Já se tedy ptám, kde je ÚOOZ? Nemá čas, honí politiky,“ poznamenal jízlivě Nečas.

Pospíšil zanedbal vězeňství a přehlídl vzpouru vězňů

V další části rozhovoru bývalý premiér reagoval i na dotazy ohledně Jiřího Pospíšila. „Jiří Pospíšil není týmový hráč, jeho programový bod je pouze jediný a ten se jmenuje Jiří Pospíšil,“ zmínil Nečas na konto bývalého ministra spravedlnosti, jehož měl prý odvolat z postu ministra daleko dříve.

„Nebyl schopen resort rozpočtově zvládnout. Všichni moji ministři byli nuceni šetřit. On byl jediný, kdo v průběhu roku přicházel s dalšími a dalšími požadavky. A nikoli malými. Byly to částky, které se pohybovaly okolo miliardy korun. Odmítal řešit věci, které byly nepopulární a byly mediálně velmi těžko prodejné,“ řekl Nečas a okamžitě dodal i příklad špatné situace věznic:

„Když byla kapacita 18 tisíc vězňů brutálně překročena, až na 23 tisíc, odmítal se tím zabývat. Veřejnost vůbec nebyla informována o tom, že se díky Vězeňské službě podařilo zabránit řetězové, dobře organizované vzpouře. Vězni měli k dispozici síť mobilních telefonů, sekery a nože vyrobené z trubek a ocelových dílů. Navzdory tomu, co dělal Jiří Pospíšil, se podařilo ještě v zárodku tuto vzpouru potlačit. Kdyby proběhla, tak by měla velmi dramatický průběh. Já už jsem zuřil.“

Nechtěli mu ani podat ruku

I jinou věc ale Pospíšil prý hrubě nezvládal. Podle Nečase pak třeba kvůli některým Pospíšilovým pochybením existovali předsedové krajských soudů, kteří mu odmítali podat ruku i na oficiálních akcích.

„Ve skutečnosti byl stav toho resortu velmi tristní,“ vysvětlil Nečas. Podle něj byla zanedbána i oblast státního zastupitelství, kde probíhala jakási válka v soustavě státního zastupitelství.

„Někteří státní zástupci neberou v potaz občanské svobody. Když slyším pana Brzobohatého, státního zástupce ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jak říká, že jsou-li zástupci v pochybnostech, mají věc zažalovat a rozhodne nezávislý soud, tak na mne jdou mrákoty. To je přece šíleně alibistický způsob uvažování. Jestliže státní zástupce není hluboce přesvědčen o vině obviněného, nemá podávat obžalobu. Tuto zásadu nemá ctít pouze soud, v přípravném řízení ji má ctít i státní zástupce. Je šílené, že se tak neděje, a ještě šílenější je, že se to přiznává,“ dodal k tomu tématu Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…