Sloučení ODS a TOP není reálné ani správné řešení, domnívá se starosta Blovic

28.11.2014 15:56

Na podzim se stal nejlepším starostou v Plzeňském kraji a v komunálních volbách s jasnou převahou vyhrál komunální volby. Co podle něj stojí za tímto úspěchem? Čeho by chtěl v příštích čtyřech letech dosáhnout? A jak vidí budoucnost ODS? I na to se ptaly ParlamentníListy.cz Jana Podušky (ODS).

Sloučení ODS a TOP není reálné ani správné řešení, domnívá se starosta Blovic
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Blovic Jan Poduška (ODS)

Stejně jako v minulosti ODS v Blovicích s jasnou převahou vyhrála volby. Co podle vás stojí za tímto úspěchem?  

Od voleb v r. 2002 ODS pravidelně získává 6 mandátů z 15, v roce 2006 dokonce 7. Za tímto úspěchem vidím nepřehlédnutelné výsledky rozvoje města, plnění slibů, komunikace denně se všemi občany, vstřícnost k jejich problémům, osobní slušnost a pokora. Samozřejmě za tím stojí vždy velmi kvalitní kandidátka blovických osobností, které ve svých profesích mnoho udělaly. V září t. r. jsem obdržel titul „Nejlepší starosta Plzeňského kraje“. Za tímto oceněním stojí právě uznání za nejlépe se rozvíjející město ve vztahu k počtu obyvatel. Věřím, že se nám ve městě bude dařit i nadále. Moje krédo je, že další volební kampaň začíná prvním dnem po posledních volbách.

A jak byste celkově hodnotil výsledek ODS? Je to dobrý signál pro budoucnost strany, jak tvrdí předseda?

Tam, kde ODS ve městech dobře pracovala, také uspěla, i když i v těchto místech na ni dopadal stín chování bezcharakterních jednotlivců v různých funkcích. Pro budoucnost strany je důležité slušně a poctivě pracovat na místní obecní a městské úrovni včetně krajské samosprávy. To bude dobrý signál do budoucnosti. Připomenu dobrý výsledek v Plzni, Klatovech, ve Kdyni, ve Vejprnicích a také 35 % v Blovicích.

Jsou ale i tací, kteří se domnívají, že by slábnoucí pravice mohla opět získat dobrou formu, pokud by se spojily ODS a TOP 09 v jedinou stranu. Co vy na to?

Co se týká domněnky některých, že by se ODS a TOP 09 měly sloučit, považuji to za nesprávné a také neuskutečnitelné. Přestože jsou obě strany pravicové, v mnoha názorech se liší. Dále, každá strana má své voliče. Někdo volí ODS a TOP 09 jaksi „nemusí“. Totéž platí i obráceně.

Pokud se nepletu, na koalici TOP 09 s ODS, ČSSD a KDU-ČSL jste se dohodli týden po volbách. Vnímáte to jako pozitivní signál pro budoucí spolupráci? Jaký máte z povolebních vyjednávání pocit? 

V Blovicích je koalice složená z 6 kandidátů ODS, 1 nezávislého z TOP 09 a jedné nezávislé z ČSSD. Rada města je pak složena ze 3 kandidátů ODS, 1 TOP 09, 1 ČSSD. Starosta ODS, místostarosta TOP 09. Jsem přesvědčen, že koalice a celé zastupitelstvo města bude dobře fungovat ve prospěch všech občanů. To je naše povinnost, a to se také od nás očekává.

Ne vždy, ale určitě i uvnitř koalice může v průběhu vládnutí dojít k neshodám. Kde podle vás budou největší třecí plochy?

Během volebního období může dojít k některým rozdílným názorům, to je normální. Žádné neshody neočekávám, ani třecí plochy. Ve velikosti našeho města se můžeme přít, kterou ulici opravíme dříve, kterou později, kdy postavit další hřiště, nebo zvětšit mateřskou školu. To ale nejsou neshody.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro nadcházející čtyři roky?

Opravit všechny místní komunikace, které jsou ještě v nedobrém stavu. Letos pracujeme na třech, další se projektově připravují pro příští rok a další roky. Opravit druhou budovu radnice. Vystavět hřiště pro lehkou atletiku u ZŠ. Odbahnit jeden městský rybník, pokračovat v rekonstrukcích kanalizace, vodovodu a plynu. Pokračovat v zateplování městských budov a podobně.

S čím začnete? Jaké téma je pro Blovice zásadní?

V dubnu roku 2015 zahájíme rekonstrukci ulic Na Radosti, Spojovací a Zahradní. Dále začneme stavět chodník ke koupališti v Luční ulici. Bude zahájena rekonstrukce 2. budovy radnice na náměstí. Zásadními tématy jsou rekonstrukce místních komunikací a chodníků a projekty pro volnočasové aktivity.

Aktuálním tématem v řadě měst je schvalování rozpočtu pro příští rok. Prozradíte nám, jaký bude v Blovicích a jaké hlavní investice plánujete?

Rozpočet na rok 2015 budeme schvalovat 15. 12. 2014. Radou města byl ve středu projednán a připraven tak, že při schvalování v zastupitelstvu vše půjde hladce. Které hlavní investice v něm budou, jsem uvedl již v předchozích odpovědích. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…