Slováček i Koukal. Soukromníci devětkrát do boje o Senát a v krajích všude

06.06.2016 20:54

Změnit radikálně politický kurz země. Nic jiného podle Strany soukromníků již nezbývá. Kraje musejí být protiváhou politiky, která vychází od současného osazenstva vládní Strakovy akademie. Žádné stranické poučky, ale zdravý rozum, zní od Soukromníků. Ti budou v podzimních krajských volbách usilovat o mandáty ve všech krajích České republiky. A o senát v devíti obvodech.

Slováček i Koukal. Soukromníci devětkrát do boje o Senát a v krajích všude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Felix Slováček

V rámci sedmadvaceti senátních obvodů bude devět kandidátů. Po dohodě se senátorem Ivo Valentou, který dlouhodobě Soukromníky podporuje, se rozhodl pro kandidaturu vynikající saxofonista i dirigent Felix Antonín Slováček. „V senátu chci vycházet ze svých vlastních zkušeností. Víte, dělal jsem i dirigenta. A dirigent musí vymyslet, co hrát, musí se domluvit s kapelou, aby hráli všichni stejně. Aby to ladilo. A já jsem skutečný soukromník. Vždyť jsem léta držel dvacetičlennou kapelu. Staral jsem se o muzikanty, zpěváky i techniku či ozvučení. Mě politika zajímá. Naprosto praktické věci: energie, plyn, korupce, co s korunou. Myslím, že se musíme vrátit ke zdravému rozumu, a tady vzpomínám na svou maminku. Ta mi vždycky říkala: neexistuje, že něco nejde. Zapomeň na to slovo,“ řekl dnes Slováček. Mezinárodně známý saxofonista nahradí v pražském senátním obvodu číslo 10 Vendulu Pizingerovou, která nakonec před politikou dala přednost své nadaci Kapka naděje. Exprimátor Prahy a bývalý český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal si nabídky Soukromníků, aby se vrátil znovu do politiky, velmi váží. „Jsem opravdu dnes nestraník a do toho klání jdu především proto, abych podpořil zdravý rozum a dohlížel s ostatními podobně naladěnými na korektnost a přesnost právního řádu. Náš právní řád je zahlcen regulacemi, omezováním svobody. Vezměte si tzv. protikuřácký zákon. To bude novel, které se ho budou dotýkat. Právní řád se přitom  musí naopak zjednodušit. Musíme zabezpečit rovné postavení před zákonem, neboť oligarchizace společnosti, a zejména politických stran, je naprosto očividná. V politice by to chtělo nové Rolling Stones, které převálcují současný parlament,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jan Koukal. Třetí kandidát Soukromníků do senátu v Praze, Bedřich Danda, nabízí voličům především zkušenost v podnikání a exekutivě. „Dvacet šest let jsem podnikal. Byl jsem i náměstkem na ministerstvu průmyslu a obchodu. V gesci jsem měl odstranění přebytečné administrativy. S hrůzou jsem zjistil, jakou byrokracií je sužován tento stát,“ řekl Danda.

Šestice dalších senátních kandidátů za Soukromníky bude usilovat o přízeň voličů v Čechách i na Moravě. Iberoamerikanista a vysokoškoškolský pedagog Ivo Barteček kandiduje v obvodu Olomouc. „Chci nabídnout to, co umím. Je to vzdělávání, pohybuji se ve vědě. Tři desetiletí sleduji i Čechy v cizině. Velkým barometrem jsou pro mě moji studenti. Jsou čím dál kritičtější a velmi citliví na pojem svoboda a v základním právu vyjadřovat svůj názor. To je velký vklad do mého vnímání reality,“ řekl ParlamentnímListům.cz Barteček. S podporou Soukromníků bude v obvodu Kutná Hora usilovat o důvěru voličů Milan Vodička. „Já jsem zažil mnohé události i režimy. A vím dobře, co tuhle zemi ve skutečnosti opravdu brzdí. Jsou to naprosto přehnané regulace jdoucí z Evropy, které nemají se zdravým rozumem nic společného. Chci být senátorem na plný úvazek a velmi si vážím jako člen Svobodných, že budu mít podporu tří pravicových stran,“ uvedl Vodička. Známý bojovník proti Andreji Babišovi a řezník z Klatov Pavel Havlíček jde do senátního boje v Plzni. „Jsem živnostník, který si musí sám práci najít a sám si ji prodat. Je to stejný život, jako mají ostatní pracující občané. I my máme manželky, děti, tu jednoho či dva zaměstnance. Lidí navázaných na živnostníky je kolem 1,5 milionu. Znám realitu života, a proto vím, jak všichni slibovali podporu živnostníků, ale jenom do voleb. Potom skutek’ utek’. Potřebujeme nechat žít, jak se říká. Zato budu bojovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Havlíček. V Pardubicích se bude ucházet o senátní křeslo nezávislý kandidát za Soukromníky Petr Novotný, který je odborníkem v dopravě. „Podnikám čtvrt století. Jako na pohádku lze vzpomínat na dobu, kdy pravidla pro podnikání byla velmi jednoduchá a iniciativě nic nebránilo. Myslím, že živnostníci by měli dbát na dobré vztahy se svými zaměstnanci. Sám se o to snažím. Lidem nemůžete nic nařizovat, dobré slovo je důležitější,“ řekl dnes Novotný. Bývalý senátor Jiří Žák chce dobýt za Soukromníky volební obvod Bruntál. „Není jednoduché vystupovat jako poslední. Šest let jsem byl senátorem. Myslím a vím, že v horní komoře existuje spousta prostoru, aby se prosadily účelné věci. To je moje zkušenost a naděje,“ říká ke své kandidatuře Žák. Devátý kandidát Soukromníků do senátu, Jozef Regec, dnes v Kaiserštejnském paláci přítomen nebyl kvůli zahraniční cestě. Regec je bývalý vynikající cyklista a poradce prezidenta Miloše Zemana pro sport. Kandidovat bude ve volebním obvodu Blansko, kde byl před necelými šesti lety zvolen.  

Na stejné úrovni důležitosti jako senát jsou pro Soukromníky krajské volby. V osmi krajích se Soukromníci a Svobodní domluvili na koalici. V Moravskoslezském, Olomouckém a v kraji Vysočina budou usilovat o důvěru voličů samostatně. „Ve zbývajících krajích jsme zvolili originální řešení. Náš lídr Jaromír Procházka v jižních Čechách jde s podporou hnutí Ženy živnostnice 2014. Plzeňský Jiří Jindra zase zvolil spolupráci s dalšími třemi subjekty. Myslím, že tyto varianty velmi dobře ukazují, že známe prostředí v krajích, a podle toho se domlouváme na spolupráci,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Soukromníků Petr Bajer.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…