Slováci mají o volby velký zájem. Volí i lidé, kteří nezvládají číst a psát. Čaputová překvapila

29.02.2020 17:15

Slováci mají již deset hodin otevřeny volební místnosti a jak se zdá, o volby mají opravdu velký zájem. Před volebními místnostmi se stále tvoří fronty. Jednu si poctivě vystála i prezidentka Zuzana Čaputová. Které politické straně nakonec zájem voličů prospěje nejvíc? První nástřel bude znám po 11. hodině večer. Policie musela ve volebních místnostech řešit několik incidentů.

Slováci mají o volby velký zájem. Volí i lidé, kteří nezvládají číst a psát. Čaputová překvapila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Slovenska na Pražském hradě

Slováci mají o parlamentní volby, které probíhají v poslední únorový den, opravdu velký zájem. Pomůže vyšší volební účast již 12 let vládnoucí straně Směr-SD Roberta Fica? Nebo pomůže spíše současné opozici? První nástřel odpovědi na tuto otázku bude znám po 23. hodině večer. Původně to mělo být o hodinu dřív, ale kvůli dvěma nenadálým úmrtím bylo povinné volební mlčení prodlouženo o hodinu.  

Policie v Nitře řešila stížnost občana. Nepozdávalo se mu, že v jedné zdejší volební komisi sedí mladí lidé. V Prievidzi se voličům nelíbilo, že na stěně jedné z volebních místností visela zrcadla.

K volebním urnám ve svých 103 letech dorazila i Gizela Dvončová. Přišla volit se svým synem, vnukem i pravnukem. „Chodila jsem k volbám celý život. Když jsem byla mladší, politice jsem rozuměla, teď už se spoléhám na děti,“ uvedla prababička. Její slova přinesl server slovenského deníku SME.

K volebním urnám už dorazila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která si poctivě vystála frontu, ač voliči své hlavě státu nabízeli, že ji pustí před sebe. Odmítla to a odstála frontu stejně jako kterýkoli jiný Slovák či Slovenka.

Odvolit byli i její předchůdci v úřadě. Hlas už byl odevzdat také expremiér Robert Fico.

Není bez zajímavosti, že k volbám vyrazili i lidé, kteří ani v dospělosti nezvládají čtení a psaní. Jde o voliče z romských osad. Volební komise jim ale nesmí nijak pomoct, musí si poradit sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…