Slováci o Miloši Zemanovi: S Klausem si rozdělili zemi jako americká mafie

31.05.2012 8:56

Nikdo se nemůže divit, že Václav Klaus doporučil jako svého nástupce na Pražském hradě exšéfa ČSSD Miloše Zemana. Jde totiž o stejně špatného politika jako je on sám. V nebývale ostrém komentáři pro nejčtenější slovenský deník SME to píše šéfredaktor listu Peter Morvay.

Slováci o Miloši Zemanovi: S Klausem si rozdělili zemi jako americká mafie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Morvay souhlasí s Klausem, který o Zemanovi prohlásil, že jde o velmi zkušeného politika. Spletl se ale v tom, že ČR bývalého předsedu sociální demokratů potřebuje. "Česku by naopak velmi prospělo, aby se Zemanovy a Klausovy zkušenosti, stejně jako zkušenosti se Zemanem a Klausem staly co nejdříve pouze historickou vzpomínkou," píše novinář v komentáři

Rozparcelovali si zemi po vzoru mafiánských rodin

Klaus i Zeman stvořili tzv. opoziční smlouvu. Ta byla příčinou největšího úpadku demokracie v Česku od listopadu 1989.  "Dva nejmocnější politici a předsedové největších stran si Českou republiku rozdělili podobně, jako si šéfové mafiánských rodin v Chicagu rozdělují části města a kriminální odvětví," připomíná šéfredaktor.

Po vzájemné dohodě Zemana a Klause se tak opozice a její kontrola výkonné moci staly pouhými formalitami. Policie a prokuratura a byly drženy na velmi krátkém vodítku.

Pochmurné plody opoziční smlouvy

Opoziční smlouva přinesla největší zisk v parlamentních volbách komunistům od listopadu 89. Ve volbách v roce 2002 získali 18,5 procenta.

Novinář připomíná i vztah tehdejších politických elit k těm sdělovacím prostředkům, které se nebály kritizovat pověry v zemi. Zřejmě nejlépe jej vyjádřila výhrůžka Miloše Zemana, že podáváním hromadných žalob svých ministrů přivede k bankrotu týdeník Respekt za to, že jeho investigativní články odhalily vládní korupci. Právě v té  době byla zřejmě korupce v Česku na svém vrcholu. Neexistovala žádná možnost na její vyšetření a potrestání.

Právě v období opoziční smlouvy má své kořeny množství současných problémů české společnosti, včetně jednotného odmítání celé politické elity, stranického systému i posílení extremistů.

Klaus a jeho kamarád Zeman vzpomínají na systém, který kdysi spolu vytvořili se slzou v oku. Cokoliv je kdy rozdělovalo, to, co měli společné, bylo vždy silnější. "Kromě společných vlastností jako je arogance a egocentrismus to je zejména společná představa ideálního vládního systému, ve kterém si vybraní politici dělají to, co chtějí, a nikdo jiný se jim do toho neplete," uzavřel  Peter Morvay svůj článek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…