Slováci o zatýkání v ČR: Nebývalá aféra, hrozí pád vlády

14.06.2013 9:08

Za razii nebývalých rozměrů, která může vyústit až v pád vlády premiéra Petra Nečase (ODS), označil dnes slovenský tisk rozsáhlou policejní akci českých detektivů na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany a na dalších místech. Informace o zátahu kriminalistů se dostaly na titulní stránky slovenských deníků, které podrobně informují o případu.

Slováci o zatýkání v ČR: Nebývalá aféra, hrozí pád vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noční hlídka policie

 "Takovou razii naši sousedé nepamatují. Stovky policistů po celém Česku zatýkaly vlivné lidi," hlásí nejčtenější slovenský list Nový čas. Soudí, že zemi podle všeho čekají po aféře předčasné volby. "Dnes už nikdo z politiků nevěří, že Nečas situaci zvládne," napsal list. Deník Plus jeden deň označil případ za největší razii proti úplatkářům v Česku. "Zemětřesení na české politické scéně! Razie po celé České republice nemají za uplynulých 20 let obdoby a nevyhnuly se ani Úřadu vlády," uvedl deník.

Policejní pouta možná přivedou Česko k předčasným volbám

"Celoplošný policejní zátah se zatykači na politiky, úředníky a lobbisty ('kmotry') má v Evropě precedens snad jen na začátku 90. let v Itálii," napsal list Sme. Skutečnost, že nepochybně největší ulovenou rybou je šéfka kanceláře premiéra Jana Nagyová, má prý velkou politickou výbušnost. Ta si podle deníku zřejmě vybere nejvyšší daň - Nečasovu hlavu, což by znamenalo pád celé vlády.

Sme poznamenal, že už dřívější aféry včetně případu poslance Davida Ratha stíhaného kvůli podezření z korupce jsou přesvědčivým obrazem o rozvázaných rukách, které v Česku mají státní zastupitelství a policie. "Nečas zajisté nepředpokládal, že emancipace orgánů činných v trestním řízení, kterou jeho vláda umožnila, bude nakonec sahat i po jeho politickém krku," míní komentátor.

"Policejní pouta možná přivedou Česko k předčasným volbám," hlásí titulek listu Pravda, podle kterého by českou vládu mohlo pochovat zatýkání, které v dějinách státu nemá obdoby.

Má to jeden háček

Slovenský tisk spekuluje, zda by si podobně razantní zásah, který provedli čeští detektivové, dovolila i slovenská policie a prokuratura. Například deník Sme oslovil politiky, představitele policie a prokuratury s dotazem, proč na Slovensku policejní razie ještě nemířila do nejvyšších míst v politice. Nový čas zase soudí, že nejnovější českou aféru nelze zcela srovnávat se slovenským případem, jemuž se přezdívá Gorila podle označení údajného spisu slovenské tajné služby a který poukázal na uplácení politiků a vysokých úředníků na Slovensku finanční skupinou Penta.

"Má to jeden háček. Zatímco u nás dokument Gorila vyhnal na náměstí desítky tisíc lidí, v Česku vyhnala jejich Gorila na Úřad vlády, do státních institucí, firem či luxusních kmotrovských bytů stovky policistů," poznamenal list. Pravdivost informací z údajného spisu o obří politické korupci na Slovensku dosud potvrzena nebyla, Penta od provalení aféry nekalé jednání opakovaně popřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …