Slováci se v Čaputové zklamou. Pochopí, že sedli na lep agenturám a bájnému vyprávění, myslí si publicista

12.04.2019 10:44

Publicista Pavel P. Kopecký se na serveru Česká pozice.cz zamyslel nad tím, zda je Slovensko opravdu o tolik lepší než Česko, když si za prezidentku zvolilo advokátku Zuzanu Čaputovou, zatímco Češi si za prezidenta vybrali Miloše Zemana.

Slováci se v Čaputové zklamou. Pochopí, že sedli na lep agenturám a bájnému vyprávění, myslí si publicista
Foto: Repro ČT
Popisek: Zuzana Čaputová, zvolená prezidentka Slovenska

„Po slovenských prezidentských volbách se objevil absurdní názor, že Slovensko je liberální země, liberálnější než Česko, a že bychom se měli od našich východních sousedů učit. Jediný argument, o nějž se toto tvrzení opírá, je vítězka těchto voleb – právnička Zuzana Čaputová (45), žena, první prezidentka, místopředsedkyně (bezvýznamné) liberální strany Progresívne Slovensko, příznivkyně rovnoprávnosti sexuálních menšin a advokátka ‚prostého lidu‘ v boji se skládkou v Pezinku,“ napsal Kopecký na úvod.

Čechům se často vyčítá, že jednají negativisticky. A když mají o něčem hlasovat, hlasují tzv. proti něčemu. Ale podle Kopeckého je to na Slovensku vlastně stejné. V roce 1998 hlasovali proti Vladimíru Mečiarovi a v roce 2014 hlasovali proti dlouholetému premiérovi Robertu Ficovi z v vládní strany SMER – sociálna demokracia. Řada Slováků je z Fica otrávená, i když už je jen předsedou největší vládní strany a nikoli premiérem. Zuzana Čaputová byla podle Kopeckého zvolena prezidentkou především proto, že vystupovala jako protipól Roberta Fica. Její protikandidát Maroš Ševčovič je sice zkušeným diplomatem, ale vaz mu zlomila právě podpora ze strany Ficova SMERu.

Čaputové pomohlo i to, že řada voličů zůstala raději doma. Druhého kola se zúčastnilo jen 42 procent Slováků.

„Téměř nezáleželo na tom, kdo se proti němu, respektive nezávislému kandidátu Šefčovičovi s podporou SMERu, postaví. Neokoukaná Čaputová, do jejíž zpočátku malé volební loďky náhle zadul vichr mohutných finančních příspěvků, vytěžila z kombinace občanské pasivity a znechucení obrovský politický kapitál – post páté hlavy nezávislého Slovenska. Nepolíbenost veřejným životem, absence politického vzdělání a zkušeností a naprostá neznámost byly těmi pravými předpoklady pro její hladké vítězství,“ pokračoval Kopecký.

Roli v tom jistě sehrála i vražda novináře Jána Kuciaka, u něhož Kopecký pochybuje, že byl investigativním novinářem. „Nebyla to sice úplně pravda, ale co na tom sejde. Oficiální podání začalo žít vlastním životem,“ napsal doslova Kopecký.

„Oprávněné nespokojenosti se chopila dost neschopná opozice – s Ficem bojující prezident Andrej Kiska a zejména protivládní média. Až se zrodilo skoro bájné vyprávění o mladistvé oběti ve prospěch veřejného blaha slovenského lidu. Báječný materiál pro tyto prezidentské nebo další parlamentní volby,“ pokračoval publicista.

Kopecký nepochybuje o tom, že se nejeden Slovák v Zuzaně Čaputové jako prezidentce zklame, neboť prý pochopí, že nasedli na lep PR agenturám a budou se muset dívat na to, jak se politicky nezkušená Čaputová bude opírat o názory svých poradců. A pak také lidí, kteří ji před volbami podpořili finančně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …