Slováci vzpomínají: Před 23 lety jsme udělali krok, který měl vliv i na Havla

17.07.2015 18:20

Za první krok k vyhlášení samostatnosti Slovenska označil dnes slovenský premiér Robert Fico deklaraci svrchovanosti, kterou v roce 1992 schválila tehdejší Slovenská národní rada (SNR). Od přijetí deklarace, jež vedla k rozpadu Československa, dnes uplynulo 23 let. Fico zároveň ocenil současné vztahy mezi ČR a Slovenskem coby nástupnických států někdejší československé federace.

Slováci vzpomínají: Před 23 lety jsme udělali krok, který měl vliv i na Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

"Svrchovanost byla prvním suverénním krokem Slovákům, když pocítili nejen odpovědnost za vlastní osud, ale dostali příležitost být součástí demokratické svobodné Evropy," prohlásil před novináři Fico, který den schválení deklarace označil za přelomový v novodobých dějinách země. Deklaraci o svrchovanosti schválili poslanci slovenské sněmovny výraznou většinou hlasů. Dokument při hlasování podpořil i Fico, který byl v té době poslancem SNR. V dokumentu se SNR přihlásila k právu slovenského národa na sebeurčení.

"Z celé deklarace o svrchovanosti sálá zejména odvaha a rozhodnost, že slovenský národ je rozhodnutý založit vlastní stát. Prakticky po přijetí této deklarace se rozhodl tehdejší československý prezident (Václav) Havel odstoupit z funkce, protože síla tohoto poselství byla velká," uvedl Fico, podle něhož právě vyhlášení svrchovanosti otevřelo Slovensku coby samostatnému státu mimo jiné cestu do EU.

Deklarace o svrchovanosti byla důležitým milníkem na cestě slovenského národa k vlastní státnosti

Předseda slovenské vlády zároveň ocenil nynější úroveň vztahů mezi Slovenskem a Českem. "Cesta svrchovanosti a suverenity přinesla nové hodnotné vztahy s Českou republiku. Považujeme je za zvláště cenné, začali jsme psát novou historii v rámci visegrádské čtyřky," řekl Fico.

Šéf slovenského parlamentu Peter Pellegrini doplnil, že deklarace o svrchovanosti byla důležitým milníkem na cestě slovenského národa k vlastní státnosti. "Z dnešního pohledu je třeba mít na paměti, že doba byla složitá, těžká a nejistá, probíhala ekonomická transformace, na jihu Evropy zuřila občanská válka," řekl Pellegrini, který zároveň připomněl klidné rozdělení společného státu Čechů a Slováků na konci roku 1992.

Hlavním architektem deklarace svrchovanosti byl tehdejší slovenský premiér Vladimír Mečiar, jehož Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) v červnu 1992 přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby na Slovensku. Samostatné Slovensko se pak pod vedením Mečiarovy vlády dostalo kvůli porušování principů demokracie do mezinárodní izolace a vypadlo z první skupiny zemí snažících se o přijetí do EU a NATO. Mečiarova popularita postupně klesala a v současnosti Mečiar už v politice nepůsobí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…