Slovák z Respektu se vysmál Ficovi: Teď asi bude potřebovat psychology

31.03.2014 21:44

Nestraník Andrej Kiska s převahou porazil v prezidentské volbě představitele nejsilnější slovenské strany Směr Roberta Fica. „Fico urazil Slováky, když se rozhodl dosáhnout všeho, co v politice jde, a Slováci řekli dost,“ ohlédl se za volbami v pořadu Hyde park na ČT Martin M. Šimečka, editor Respektu a slovenský spisovatel.

Slovák z Respektu se vysmál Ficovi: Teď asi bude potřebovat psychology
Foto: Gazprom.com
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Kiska je v očích Šimečky filantrop a zakladatel úspěšné organizace Dobrý anděl, která podává pomocnou ruku nemocným lidem a těm, kteří nemají dostatek peněz na ošetření či lepší péči. Připustil proto, že tato skutečnost Kiskovi pomohla k vítězství. Z větší části ale prý jeho triumf představuje protest proti Ficovi.

Výsledek voleb hodnotí Šimečka jako dobrou zprávu o Slovácích jako národu, a to proto, že si hlavou státu nezvolili Fica, jenž byl ve své kampani velmi konfrontační a apeloval na konzervativní slovenské instinkty. „Byl to hotový kobercový nálet ideologií a postupů, Fico například ztělesňuje takovou tu nostalgii po tom, co bylo za komunismu dobré,“ myslí si Šimečka a dodává, že je dobře, když osvědčené postupy a stereotypy v tomto případě selhaly.

Ta část společnosti, která vhodila do urny lístek s Kiskovým jménem, si samozřejmě po vyhlášení výsledků oddechla. Podle Šimečky ale nebude trvat dlouho a přijde zklamání. „Musí zklamat. Očekávání jsou příliš veliká, v žádném případě je nemůže naplnit,“ prorokuje spisovatel. Zpočátku se prý Kiskovi bude dostávat i masivní podpory z řad osobností a médií, o něž se bude moci opřít. Pak ale očekává pád a zklamání jeho voličů.

Podle něj se navíc Kiska už dopustil své první politické chyby, a to během svého prvního projevu z pozice představitele státu. Neřekl totiž, že bude prezidentem všech občanů, tedy i těch, kteří by na jeho místě raději spatřili Fica.

Fico by měl brát porážku jako znamení

Na otázku, jak se dál bude vyvíjet politická situace na Slovensku a jak se Fico ke své porážce postaví, neumí podle Šimečky zatím odpovědět ani on sám. Myslí si ale, že vláda nepadne a dožije se konce svého funkčního období – ať už s Ficem, nebo bez něj. Strana Směr je totiž dle jeho slov dostatečně silná, aby případný odchod svého předsedy do ústraní ustála.

„Udělal strašlivou chybu, zradil ho instinkt, a to se v politice neodpouští. Kdyby se ale rozhodl v politice pokračovat, tak zcela jistě ještě udělá velký vítr,“ prohodil Šimečka na Ficovu adresu. Výsledek voleb nalomil prý nejen Ficovu auru neomylnosti, ale i jeho sen stát se otcem národa. A je dost možné, že se mu už toho nikdy nepodaří dosáhnout.

„Politik v této fázi by měl porážku brát jako znamení, vrátit se mezi občany a chvilku počkat. Nezávidím mu to, myslím si, že bude potřebovat dobré psychology, aby ho z toho dostali. Tak drtivou prohru ještě nezažil,“ míní.

Jeden z diváků přirovnal Fica k Vladimíru Mečiarovi. Šimečka se ale od takového srovnání distancoval s tím, že styl jejich politiky je zcela odlišný, už jen ve vztahu k Evropské unii. Zatímco Mečiar podle něj chtěl Slovensko z Evropy zcela vymanit a odtáhnout někam na východ, aby mu mohl nerušeně vládnout, Fico evropskou integraci obhajuje. A přestože Ficova kampaň byla hodně negativní, nikdy by prý neklesl na Mečiarovu úroveň.

Slováci přimkli ke slabšímu

Naopak pochválil Kisku za to, že rozumně zvolil nekonfrontační kampaň a nechal Fica útočit. „Na Slovensku když je někdo slabý, tak se k němu přitočí lidé s empatií, protože slabšího je třeba chránit. A tady byly vášně velmi vysoké,“ otočil se za volební kampaní.

V každém případě ale dle jeho názoru Slováci svou volbou prokázali, že jsou mnohem liberálnější národ, než by se na první pohled mohlo zdát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…