Slovenská média k Nečasovi: Pan Čistý odchází zašpiněn

18.06.2013 9:50

Do vrcholové politiky v Česku vstupoval jako člověk, se kterým nejsou spojeny žádné skandály. Odchází pošpiněn kvůli aféře šéfky své kanceláře, napsal v úterý slovenský tisk k demisi českého premiéra Petra Nečase. Noviny se shodují, že další vývoj v Česku ovlivní zejména prezident Miloš Zeman.

Slovenská média k Nečasovi: Pan Čistý odchází zašpiněn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

"Nečas opouští politické výsluní zcela jinak, než když přicházel. V červnu 2010 se ujal funkce premiéra s přezdívkou 'Pan Čistý', po třech letech v čele vlády odchází zašpiněn skandálem," napsal deník Pravda. Očekává, že kauza politicky oslabí pravici a že k moci se vzhledem k preferencím dostane zřejmě levice, ať již v předčasných nebo řádných volbách.

Nečase zničil vlastní boj za trochu čistší politiku

"Ačkoli Nečas odchází z politiky jako tragikomická figurka, není vyloučeno, že ho dějiny přece jen ocení. Zničil ho totiž vlastní boj za trochu čistší politiku a veřejný prostor," soudí Hospodárske noviny. Právě Nečas podle nich prosadil pro státní zastupitelství takovou míru autonomie, že v poutech mohla být odvedena i šéfka jeho kanceláře. "Skutečnost, že Jana Nagyová byla zároveň i milenkou premiéra a zneužila vojenskou tajnou službu, aby dala sledovat jeho manželku, svědčí o tom, že ačkoli je Nečas na poměry české politiky slušný člověk, coby manažer za mnoho nestojí," tvrdí list.

Nagyová je po rozsáhlé policejní razii z minulého týdne hlavní podezřelou v aféře ohledně uplácení bývalých poslanců a zneužití Vojenského zpravodajství.

Nečas může mít problém s trestním oznámením ohledně uplácení bývalých poslanců

"Politické zemětřesení v Česku. Expremiér Nečas neustál obvinění milenky Nagyové," uvedl nejčtenější slovenský list Nový čas. Dodal, že stačilo pět dnů a Nečasova kariéra je v troskách.

"Za necelý týden skončil coby manžel, český premiér i předseda ODS. Nečas začíná od začátku. A stále to nemusí být to nejhorší v jeho životě," poznamenal list Sme, podle kterého by Nečas mohl mít po ztrátě poslanecké imunity problém se zákonem kvůli trestnímu oznámení ohledně úplatkářské aféry bývalých poslanců za ODS.

Zeman se vrátil jen před několika měsíci a už drží největší moc v zemi

Slovenský tisk spekuluje o dalším politickém vývoji v ČR a shoduje se, že karty v rukou má hlava státu. "Do velké politiky v Česku se vrátil jen před několika měsíci po deseti letech v důchodu - a dnes už ve svých rukou drží největší moc v zemi. Prezident Miloš Zeman je ten, kdo bude v následujících dnech vybírat nástupce předsedy vlády Nečase," poznamenaly Hospodárske noviny.

"Do čela ODS se postavil Martin Kuba. Stane se novým premiérem on a koaliční vláda bude pokračovat, čekají Čechy předčasné volby nebo se země chopí úřednická vláda, čímž by se zvýšil Zemanův vliv?" ptá se list Plus jeden deň.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…