Slovenská média propírají Zemana: Dosadil do čela vlády svého člověka

26.06.2013 10:32

Český prezident Miloš Zeman ignoroval vůli politických stran a vedením kabinetu pověřil svého člověka, komentoval slovenský tisk jmenování Jiřího Rusnoka novým premiérem. Jeho vláda prý nemá velkou šanci získat důvěru poslanců a prosadit státní rozpočet na příští rok.

Slovenská média propírají Zemana: Dosadil do čela vlády svého člověka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

"Asi to celé ani nemohlo skončit jinak s prezidentem, který má své vlastní nevyřízené účty se stranami nalevo i napravo. Má sice právo jmenovat úřednickou vládu, jenomže bez souhlasu parlamentu se v jeho rukou toto právo mění spíše v naschvály vůči celé politické scéně," napsal list Pravda. Deník poznamenal, že ani sám Zeman možná nebere jmenování Rusnoka předsedou vlády odborníků příliš vážně. "Prezident svůj vlastní krok pravděpodobně nebere vážně, protože sám naznačil, že to může být cesta k předčasným volbám," uvedla Pravda.

"Zeman je prvním prezidentem v Česku či na Slovensku, který ignoroval síly v parlamentu a vybral si vlastního premiéra," uvedly Hospodárske noviny. Deník také připomněl, že Rusnok kritizoval úsporná opatření, která prosadil dosavadní ministr financí Miroslav Kalousek.

Stranám dosavadní koalice nepomohlo ani to, že před jmenováním Rusnoka premiérem sehnaly podpisy 101 poslanců na podporu vlády v čele s Miroslavou Němcovou. Opozice po demisi předchozího ministerského předsedy Petra Nečase, která následovala po rozsáhlé policejní razii a po obvinění šéfky jeho kanceláře, volá po vypsání předčasných voleb.

"Rusnokova vláda má všechny předpoklady pro to, aby byla jen hračkou v rukou prezidenta Zemana," soudí deník Sme. Zajímavé podle něj bude sledovat například rozhodnutí o vítězi tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, kterou provozuje polostátní energetická společnost ČEZ. "Zeman se nikdy netajil tím, že udělá všechno pro to, aby tuto zakázku přihrál spřáteleným ruským firmám," tvrdil deník.

Sme soudí, že Česko má i negativní zkušenosti s úřednickou vládou. "Žádná česká vláda asi nerozhazovala veřejné finance a nezadlužovala stát tak nezodpovědně jako více než rok trvající úřednická vláda Jana Fischera. Její chyby či podezřelé kroky, od ignorování boomu solárních elektráren po zbytečné státní zakázky ve zdravotnictví a obraně, stály daňové poplatníky stovky miliard korun a některé tehdejší kauzy se táhnou dodnes," poznamenal deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…