Slovenské noviny: Prezident Zeman má politické hvězdné chvíle za sebou

08.09.2015 12:20

I kdyby se český prezident Miloš Zeman ve druhé polovině svého prezidentského mandátu rozkrájel, i kdyby znovu kandidoval a znovu vyhrál, své hvězdné chvíle má za sebou. Čeká ho už jen odcházení, napsal dnes slovenský list Sme. „Může za to jeho pomstychtivá povaha, hrubé politické chyby, jeho zvláštní politický temperament a tak trochu i – (slovenský prezident – pozn. ČTK) Andrej Kiska,“ uvedl zástupce šéfredaktorky deníku Petr Šabata v celostránkovém komentáři k Zemanovu působení v úřadu hlavy státu.

Slovenské noviny: Prezident Zeman má politické hvězdné chvíle za sebou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Nástup prvního přímo voleného prezidenta na Pražský hrad označil list za Zemanův triumfální a obdivuhodný návrat do vysoké politiky, ve které předtím léta nepůsobil.

„Miloš Zeman v březnu 2013 nastoupil do úřadu a na konci prázdnin už byl nejmocnějším mužem v zemi, ačkoli česká ústava nedává prezidentovi velké pravomoci. V létě totiž za hanebných okolností padla vláda Petra Nečase a mocenské vakuum mistrovsky vyplnil prezident Zeman,“ napsal list, který připomněl, že Zeman překvapil politické strany a jmenoval úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka. Právě v tomto případě se Zeman prý ale poprvé vážně přepočítal, protože Rusnokově vládě nedokázal zajistit dostatek hlasů mezi poslanci.

Podle listu je ovšem v současnosti český prezident jen stínem toho Zemana, který se dokázal vrátit do vysoké politiky.

Na konci roku 2013 byl Zeman na kolenou

Deník poukázal na to, že na konci roku 2013 se zhoršilo prezidentovo zdraví „vlivem pracovního přetížení a lajdácké životosprávy“. „Zeman byl na kolenou. Od té doby zažívá mnohem klidnější politický život, bez reálného významu pro skutečné mocenské poměry v Česku. To platí i o cestě do Moskvy za (ruským prezidentem Vladimirem – pozn. ČTK) Putinem na oslavy konce druhé světové války nebo o xenofobních komentářích k migraci,“ poznamenal deník. Soudí, že Zeman se může stát prezidentem i podruhé, ale klíčovou postavou v české politice z podzimu 2013 už prý nikdy nebude.

Sme také označilo Zemana za pohromu pro českou zahraniční politiku. „Zatímco vláda podporuje sankce proti Rusku, je víceméně racionální v krizi týkající se migrantů a její prozápadní orientace je očividná, Zeman stojí v ukrajinském konfliktu při Putinovi, posílá vojsko na hranici kvůli uprchlíkům a jeho zahraniční cesty vedou většinou východním směrem,“ napsal list.

Zemanova provinčnost vynikne při srovnání s bývalým polským a současným německým prezidentem

Podle Sme umouněnost a provinčnost Zemana vyniknou při srovnání se státníky okolních zemí - excelentního německého prezidenta Joachima Gaucka či donedávna hlavy polského státu Bronislawa Komorowského. V této souvislosti se list zmínil i o slovenském prezidentovi Kiskovi. „Češi milují Andreje Kisku a Slovákům ho závidí. Líbí se jim Kiskův vítězný příběh, jeho vystupování, že není nudný profesionální politik, jeho charita... Je to vůči Miloši Zemanovi vlastně nespravedlivé – vyhraje přímé volby, a mnoho českých občanů se vidí ve slovenském prezidentovi,“ soudí deník.

„Zeman navzdory svým slibům rozděluje a otravuje veřejný prostor vulgárními slovy, útoky na konkrétní lidi, lže bez skrupulí a využije každou příležitost zahrát na lidovou strunu xenofobie a vůbec toho horšího, co občané nosí v duši. Proto mu nahrává téma migrace, ale to až do voleb nevydrží,“ poznamenal deník Sme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…