Slovenskému premiérovi se nelíbí, že Ukrajina připravuje sankce proti Rusku

14.08.2014 13:01

Slovenský premiér Robert Fico kritizoval Ukrajinu za připravovaný zákon o sankcích proti ruským osobám a firmám a vybídl Kyjev, aby ho neschválil. Fico vyjádřil obavy z toho, že norma by v případě prohloubení ukrajinsko-ruského konfliktu mohla vyústit v přerušení dodávek zemního plynu z Ruska přes Ukrajinu na Slovensko a dále do západní Evropy.

Slovenskému premiérovi se nelíbí, že Ukrajina připravuje sankce proti Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Ukrajinský státní plynárenský podnik Naftogaz ve středu upozornil evropské dovozce plynu na možné narušení dodávek kvůli pokračujícímu sporu o ceny plynu mezi Kyjevem a Moskvou a chystaným ukrajinským sankcím proti Rusku. Slovensko je závislé na dodávkách ruského plynu, v případě přerušení dodávek přes Ukrajinu by země pod Tatrami ovšem mohla odebírat plyn prostřednictvím zpětného toku ze západu.

„Je zvláštní, když země, která podepsala asociační dohodu s EU a které se snažíme pomoci, tak místo koordinace postojů s EU dělá jednostranné kroky, jež ohrožují individuální ekonomické zájmy členských zemí Evropské unie," řekl Fico. Připomněl, že Slovensko pomohlo Ukrajině se zajištěním zpětných dodávek plynu. Ty odstartují v září a pomohou Ukrajině snížit její závislost na dovozu suroviny z Ruska.

Slovensko nechce být rukojmím rusko-ukrajinského sporu

„Nechceme být rukojmím rusko-ukrajinského problému. Očekáváme od Ukrajiny, že nebude přijímat formální kroky, které v případě jejich realizace mohou ohrozit naše zájmy. Takto by se neměla chovat země, která podepsala asociační dohodu," řekl Fico.

Slovensko je nyní na případné přerušení dodávek plynu z Ruska připraveno lépe než před pěti lety, kdy kvůli sporu Moskvy a Kyjeva na zhruba dva týdny přestal do země proudit plyn. V současnosti může Slovensko dovážet plyn také z Česka a Rakouska. Kapacita těchto dodávek je podle Fica vyšší, než je spotřeba slovenských domácností a firem. Bratislava by navíc mohla dodávat plyn i na Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…