Slovensko: Volby za dveřmi. A zde je zásadní průzkum

25.02.2016 12:51

Pokud by se na Slovensku konaly třetí únorový týden parlamentní volby, zvítězila by v nich strana Smer premiéra Roberta Fica. Na rozdíl od minulých voleb, kdy získala 44 % hlasů, by jí tentokrát dalo hlas pouhých 29 % zúčastněných voličů. Vyplývá to z výzkumu, který na více než tisícovce slovenských občanů provedla agentura Phoenix Research online ve dnech 15. až 22. února letošního roku.

Slovensko: Volby za dveřmi. A zde je zásadní průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Do slovenského parlamentu by se dostalo celkem sedm politických subjektů. Největší podpoře voličů se v závěru února těšil Ficův SMER-SD. Tato strana si nadále udržuje sympatie 29 procent respondentů. Strana slovenského premiéra Fica však zažila od posledního měření více než šestiprocentní pokles podpory a nadále jí podpora mírně klesá. Pro srovnání: ve volbách v roce 2012 volební zisk SMER-SD činil 44,41 procenta.

Druhým nejsilnějším subjektem je SIEŤ

Druhým nejoblíbenějším politickým subjektem zůstává na Slovensku hnutí bývalého prezidentského kandidáta Radoslava Procházky SIEŤ. To má nyní podporu 17,2 %.

Průzkum ZDE

Bronzovou příčku v podpoře potenciálních voličů obsadila Slovenská národní strana s naměřenými osmi procenty. Oproti měření na počátku roku 2016 její voličská podpora mírně narostla. SNS v parlamentních volbách v roce 2012 získala 4,56 procenta a do Národní rady se tehdy nedostala.

Čtvrtou pozici si s těsným odstupem drží MOST-HÍD se 7,9 procenta sympatií dotázaných respondentů. Toto uskupení ve volbách v roce 2012 získalo 6,89 procenta voličské podpory. Nicméně oproti předchozímu šetření veřejných nálad došlo k poklesu podpory o půl procenta.

Roste ochota voleb se zúčastnit

Na pátém místě v oblibě se umístilo Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) s preferenčním ziskem 6,5 procenta. Ve volbách v roce 2012 získalo 8,82 procenta.

Šestou příčku popularity obsadila strana OĽANO-NOVA – transformovaná z dřívější koalice – s naměřenými 6 procenty.

Skupinu subjektů s deklarovanou šancí usednout do parlamentních lavic uzavírá hnutí SaS se ziskem 5,1 procenta (ve volbách v roce 2012 získalo hnutí 5,88 procenta).

Z průzkumu vyplývá, že roste ochota slovenských voličů se voleb zúčastnit. Ovšem zatímco voličská účast v předčasných volbách roku 2012 byla 59,11 procenta, nyní svoji účast v parlamentních volbách zvažuje 18,9 procenta dotázaných a 22,3 procenta deklaruje, že se březnových voleb nezúčastní. Jejich počet prý ale mírně poklesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…