Slovensko láká české krachující solární podnikatele

31.07.2011 21:39

Firmy, které doplatily na nezvládnutou podporu fotovoltaiky ze strany českých úřadů, našly recept, jak se vyhnout krachu. Tamní vláda totiž politiku výhodných výkupních cen solárního proudu vedla až do června. Mnoho podnikatelů tak rozmontovalo své sluneční elektrárny a převezlo je o pár set kilometrů na východ. Informaci přinesl portál Aktuálně.cz

Slovensko láká české krachující solární podnikatele

Svoji sluneční elektrárnu na Slovensko poslala i rodinná firma Solar HK, jejíž majitelé do stavby elektrárny investovali 140 milionů korun. Elektrárna však nikdy nebyla uvedena do provozu, neboť ji ČEZ Distribuce nikdy nezapojila do sítě. Společnosti by k tomu přitom stačil jen 1,5 metru dlouhý kabel.

Majitelé tak svoji elektrárnu prodali pod cenou jiné české společnosti, která panely převezla na Slovensko. Výnos z prodeje jim posloužil na pokrytí úvěru v bance, ostatní výdaje už jim však nikdo nevrátí.

Žaloby státních podnikatelů mohou ohrozit finanční stabilitu státu

Z pozemků u Hradce Králové elektrárna zmizela za pouhý týden. Společnost dnes vyprázdněné pozemky pronajímá. Její vlastníci přitom zvažují, zda se pustit do soudního sporu se státem či se společností ČEZ.

Milionovou žalobu již přitom podaly desítky českých i zahraničních firem. Jejich požadavky jsou tak vysoké, že se ministr financí Miroslav Kalousek dokonce obává, že by mohly rozkolísat finanční stabilitu České republiky.

Kromě Slovenska přesouvají solární podnikatelé své projekty i do dalších zemí, především do Bulharska a Itálie. Práci v zahraničí navíc shánějí i české montážní firmy, které s úpadkem solárního boomu přišly o práci.


Čtěte také:

reklama

autor: qot

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…