Slovensko po vyloučení české firmy zrušilo řízení o nákupu radarů

19.07.2019 6:25

Slovenské ministerstvo obrany zrušilo výběr dodavatele radarů pro vojenská letiště. Učinilo tak poté, co ze zadávacího řízení kvůli chybějícím podkladům vyloučilo jediného zájemce, českou firmu Eldis Pardubice, jejíž nabídku ještě loni označilo za nejvýhodnější z oslovených výrobců. Mluvčí slovenského ministerstva obrany Danka Capáková na dotaz ČTK uvedla, že úřad opětovně vypíše zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách. Vyjádření pardubické firmy se ČTK snaží získat.

Slovensko po vyloučení české firmy zrušilo řízení o nákupu radarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Vyloučení zmíněné české společnosti zdůvodnilo ministerstvo obrany tím, že Eldis Pardubice nepředložil požadované dokumenty k posouzení splnění podmínek pro účast v zadávacím řízení.

Loni ministerstvo uvedlo, že Eldis Pardubice představil nejvýhodnější nabídku z deseti oslovených výrobců, když jako jediný splnil všechny vyžadované technické parametry na radiolokátory. Česká firma nabídla Slovensku radary za 23,88 milionu eur (611 milionů korun) včetně počáteční logistické podpory.

Slovensko plánovalo koupit tři soupravy radiolokátorů k zajištění řízení letového provozu na vojenských letištích. Nová technika má nahradit stávající systémy, které jsou v provozu od 80. let minulého století a které jsou na konci své technické životnosti.

Kromě letištních radarů se Slovensko chystá koupit pro armádu 17 kusů 3D radarů různého dosahu. Ministerstvo obrany doporučilo vládě zakoupit tuto techniku od Izraele v rámci mezivládního kontraktu.

Nákup radarů je součástí rozsáhlé modernizace zastaralé techniky ozbrojených sil Slovenska. Bratislava již podepsala kontrakt na nákup 14 kusů nejmodernější verze amerických stíhaček F-16, zakoupila také víceúčelové vojenské vrtulníky a dopravní letadla. Kromě toho připravuje například projekt obstarání bojových obrněných vozidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…