Slovensko před prezidentskými volbami. Kandidující advokátka vytáhla témata. Zaznělo i jméno Kuciak

27.02.2019 21:51

Slovensko letos čekají prezidentské volby. Jednou z favoritek je v čase předvolební kampaně i Zuzana Čaputová. Jak bude chtít změnit Slovensko? V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV prozradila, že si velmi váží současného prezidenta Andreje Kisky a v řadě názorů se s ním shoduje. Stejně jako on by prý i Čaputová ráda měnila Slovensko k lepšímu.

Slovensko před prezidentskými volbami. Kandidující advokátka vytáhla témata. Zaznělo i jméno Kuciak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Slovenska Andrej Kiska

Na Slovensku se mílovými kroky blíží prezidentské volby. Současná hlava státu, Andrej Kiska, dávala dlouhé měsíce najevo, že mandát nehodlá obhajovat, i když by šance na úspěch měla, a dá přednost rodině. U našich bratrů se proto rozjela naplno volební bitva o to, kdo přijde po Kiskovi. Na bratislavský prezidentský palác si brousí zuby kupříkladu pravicový radikál Marian Kotleba, ale ten nepatří k favoritům.

Podle průzkumů se zdá, že by si letos Slováci mohli zvolit vůbec první ženu do čela státu. Jednou z favoritek je totiž advokátka Zuzana Čaputová, kterou podpořili i odcházející Kiska nebo největší pravicová opoziční strana Svoboda a solidarita.

„Já si samozřejmě podpory prezidenta Kisky velmi vážím. Netajím se tím, že je pro mě hodnotovou inspirací a v řadě věcí spolu souzníme,“ oznámila dáma. Jako prezidentka by mohla prosazovat témata, která považuje za důležitá. Demonstrace konané kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Čaputové ukázaly, že to, co trápí ji, trápí i společnost. „Volání po slušnosti, spravedlnosti a férovosti,“ shrnula své priority.

Ve Slovácích by ráda opět posílila pocit, že zákon platí pro všechny. „Prezident může být autoritou, která může poukázat na to, když se děje nespravedlnost lidem,“ uvedla Čaputová. Jako advokátka se prý snaží pomoct zemědělcům z východu Slovenska, kteří prý bojovali s italskou mafií. Jako prezidentka by jim mohla pomoct ještě víc.

Za podobně důležitý považuje boj proti globálnímu oteplování a otázku ochrany přírody.

Prezident je sice jen jedním z politických hráčů na Slovensku, ale i tak podle Čaputové může pomoct tomu, aby se země posunula kupředu.

Stranou její pozornosti nezůstala ani otázka adopce dětí homosexuálními páry. „Zastávám ten názor, že nejlepší je, když dítě vychovávají jeho biologičtí rodiče, ale myslím si také, že výchova rodičů je pro dítě lepší než ústavní péče. I rodičů stejného pohlaví,“ prohlásila.  

První kolo prezidentských voleb na Slovensku proběhne 16. března a dáma je odhodlána udělat vše pro to, aby postoupila do kola druhého. Pokud by to nevyšlo, je připravena měnit Slovensko k lepšímu i jinými cestami. V parlamentních volbách je připravena kandidovat za stranu Progresivní Slovensko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…