Slovensko přijalo 149 migrantů z Iráku. Podle kvót by jich mělo ale přijmout mnohem víc

11.12.2015 11:27

Na Slovensko v noci na dnešek přiletěla z Iráku skupina 149 asyrských křesťanů, kterým Bratislava poskytne útočiště v rámci svého dobrovolného příspěvku k řešení migrační krize. O přípravu migrantů na život v zemi pod Tatrami se postará stát, samosprávy to odmítly.

Slovensko přijalo 149 migrantů z Iráku. Podle kvót by jich mělo ale přijmout mnohem víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra Roberta Kaliňáka si Slovensko tyto migranty vybralo, protože jim v Iráku hrozí pronásledování ze strany radikálního hnutí Islámský stát. Před přestěhováním na Slovensko žili u severoiráckého města Mosul, které radikálové z Islámského státu obsadili loni.

Dohromady jde o 25 rodin včetně dětí. První měsíce by měly pobývat v azylovém táboře v Humenném na východě země. Při jejich zapojování do života na Slovensku původně měla pomáhat také katolická církev. Poté, co se ale proti ubytování migrantů ve svých obcích postavili někteří starostové, premiér Robert Fico oznámil, že o asyrské křesťany se postará stát. Celá procedura by měla trvat asi dva roky.

Další skupiny migrantů mají směřovat do Polska a Česka

„V současnosti je to jediná kapacita, kterou dokážeme poskytnout, aby integrace těchto lidí byla úspěšná. Další skupiny by měly směřovat do Polska a Česka,“ řekl podle portálu sme.sk mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík.

V rámci zmiňovaného programu přijde na Slovensko mnohem méně migrantů, než by na zemi připadlo v rámci přerozdělení běženců na základě povinných kvót pro jednotlivé unijní země. Slovenská vláda rozhodnutí většiny členských států EU o těchto kvótách ale odmítla a napadla ho u unijního soudu. Stížnost proti němu podalo u Soudního dvora EU 3. prosince i Maďarsko.

Proti povinným kvótám přerozdělování migrantů se postavila rovněž česká vláda, která nicméně nemá v úmyslu obracet se na soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…