Slovensko si nebude připomínat výročí vzniku ČSR státním svátkem

30.10.2014 12:35

Slovensko si den vzniku Československa v roce 1918 nebude připomínat státním svátkem. Parlament dnes odmítl příslušný návrh poslance opoziční SDKU-DS. Podobnou iniciativu poslanci zamítli už před dvěma lety. V Česku 28. říjen svátkem je a oslavy v tento den provází předání státních vyznamenání, které si letos od českého prezidenta Miloše Zemana převzal i slovenský premiér Robert Fico.

Slovensko si nebude připomínat výročí vzniku ČSR státním svátkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bratislavský hrad

Návrh povýšit na Slovensku 28. říjen z památného dne na státní svátek, a to na úkor svátku Dne přijetí ústavy, už v prvním čtení nepodpořili poslanci Ficovy strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD). Sociální demokraté stejně postupovali už v roce 2012, kdy ústavu z roku 1992 označili za základ slovenské státnosti. V současnosti má Smer-SD ve slovenské sněmovně pohodlnou většinu.

„Domnívám se, že pro Slováky je mnohem významnější datum 30. říjen, kdy se Martinskou deklarací naši reprezentativní zástupci připojili (v roce 1918) k Československé republice," řekl v rozpravě k nejnovějšímu návrhu poslanec Smeru-SD Ján Podmanický, jenž zároveň ale uznal význam vzniku ČSR pro slovenský národ.

Slováci vznik Československa přecházejí bez většího zájmu

Návrh do sněmovny předložil poslanec SDKU-DS Ľudovít Kaník. „Pro Slováky byl vznik Československa mnohem důležitější než pro Čechy. Pokud by Československá republika nevznikla, nevznikly by ani hranice, které jsou dnes i hranicemi Slovenské republiky, a zákonitě by území dnešního Slovenska bylo součástí jiného státního útvaru," tvrdil Kaník.

Výročí vzniku ČSR na Slovensku velkou pozornost obvykle nepoutá. Vzpomínkových akcí se většinou účastní jen desítky převážně starších lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…