Slovenský novinář na ČT: Být přítel Ruska je dnes pořádná hanba

02.06.2015 23:16

Úterní Události, komentáře na ČT24 se věnovaly návštěvě slovenského premiéra Roberta Fica v Moskvě a odvysílanému dokumentu ruské státní televize „o bratrské pomoci“.

Slovenský novinář na ČT: Být přítel Ruska je dnes pořádná hanba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Jako první dostal prostor k vyjádření svého názoru Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníku N,  podle jehož deníku „je být přítelem Ruska pořádná hanba“. Kostolný vidí nedobrou symboliku v tom, že se slovenský premiér vydal do Moskvy krátce poté, co Kreml vydal seznam „nežádoucích“ osob. „Navíc byl v Moskvě podruhé během jednoho měsíce,“ podivil se Kostolný Ficovým návštěvám Moskvy.

Šéfredaktor deníku, který nedávno podal na Ficovu vládu ústavní žalobu za nekomunikaci, si myslí, že odůvodnění slovenského premiéra, že jel probírat hospodářskou spolupráci obou zemí, je hloupost, protože slovenská ekonomika už dávno na ruské nezávisí. Kdyby jel Fico do Moskvy jako nějaký mluvčí EU a vytkl by Putinovi jeho agresi, mělo by to význam, ale takto z jeho cesty nemám dobrý pocit,“ konstatoval.

Jak se asi cítí v Rusku, když Československo „neosvobodili“…

V další části se pořad věnoval ruskému zpravodajství, které se podle zahraničního zpravodajce České televize Miroslava Karase věnuje posledním událostem v zahraniční politice, týkajícím se Ruské federace, čistě informativně. Média si ale všimla, že když se zastavil Fico na Ukrajině, slíbil prezidentovi Porošenkovi, že Slovensko bude trvat na dodržování jednoty názorů Evropské unie, a o pár hodin později už hovořil proti sankcím,“ nezapomněl zmínit Karas.

Posledním hostem první části pořadu byla šéfredaktorka týdeníku Pražský telegraf Natalia Sudlianková, podle které nedávno odvysílaný a v médiích hojně probíraný dokument „o bratrské pomoci“ z roku 1968 byl směřován spíše ruskému publiku než tomu venkovnímu.

Zároveň odmítla, že by ruská státní televize plnila stoprocentní politiku Kremlu. Navíc zmínila, že je velmi pravděpodobné, že za dokumentem stála určitá tvůrčí skupina, která se rozhodla něco vytvořit. „Myslím si, že jsou v Rusku určité obavy z nějakých barevných revolucí, které by mohly vzniknout. Čili ten dokument, to bylo takové očkování proti tomu, aby se nerozpadla společnost," dodala..

Sudliankové se v závěru povedlo vyvést z určité rovnováhy i moderátora pořadu poté, co zmínila, že jsme bohužel součástí jedné obrovské mediální války. „Co si mohou myslet Rusové, když slyší, že nás v roce 1945 neosvobodili,“ řekla novinářka, podle které v dokumentu rozhodně nejde o nějaké oficiální stanovisko Ruska. „To bylo v roce 2007, kdy prezident Vladimir Putin odsoudil invazi z roku 1968,“ připomenula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…