Slovenský otec pravicových reforem přijel radit do Kyjeva. A raduje se z toho, co tam vidí

24.02.2015 7:58

Ivan Mikloš na počátku tisíciletí z pozice ministra financí prováděl hospodářské reformy západního střihu na Slovensku. Nyní působí v Kyjevě, kde ukrajinské vládě radí, jak by měla reformy co nejlépe provést ona. V rozhovoru pro server Česká pozice se slovenský exministr rozpovídal o tom, co ve sledované zemi zažívá.

Slovenský otec pravicových reforem přijel radit do Kyjeva. A raduje se z toho, co tam vidí
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Mikloš připomněl, že Ukrajina se v roce 1994 dobrovolně vzdala jaderných zbraní a výměnou za to jí USA, Velká Británie a Rusko garantovaly, že budou zachovány její hranice. A tuto dohodu nyní Rusko porušilo. Pokud prý za těchto okolností Západ nezareaguje a nepomůže Ukrajině, vznikne tak mimořádně nebezpečný precedent. Své poradenství vnímá jako právě takovou pomoc.

Největší nadějí pro Ukrajinu podle něj paradoxně je, že situace už je natolik zoufalá, že z ní nemohou nic vytěžit ani regionální oligarchové. Mikloš však varuje, že není možné, aby to na Ukrajině dopadlo jako v Řecku, kterému byly ekonomické reformy vnucovány víceméně proti vůli. „Řecká vláda má dnes silný politický mandát neplnit pravidla, která od něj požadují věřitelé. Vlády věřitelských zemí ale mají silný politický mandát s tímto postojem nesouhlasit,“ připomněl.

Pokud jde o Ukrajinu, je podle něj zřejmé, že tam se reformy nepovedly. V roce 1990 měla HDP srovnatelný s Polskem, nyní jej prý má přibližně pětinový. „Polovičaté reformy jsou někdy horší než žádné. Polovičaté reformy sice uvolnily dosavadní pravidla, ale pak už nevznikly instituce a pravidla normálně fungující tržní ekonomiky,“ dodává muž, označovaný za „otce“ hospodářských reforem na Slovensku.

Jednou z příčin problémů je podle něj nedostatečná liberalizace a deregulace, neboť Ukrajina například doposud neliberalizovala ceny plynu, elektřiny a tepla. Nyní je podle něj nezbytné, aby ceny byly konečně uvolněny, i když to bude znamenat velké skokové zdražení všech energií. „Situace na Ukrajině je už dnes taková, že to prostě udělat musí. Nová vláda se zavázala k liberalizaci poté, co skončí topná sezona. A ten náraz bude opravdu dramatický,“ říká Mikloš.

Podle něj není pravda, že reformy jsou nepopulární. Když na začátku tisíciletí dělal reformy on, byla prý jeho SDKÚ nejpopulárnější stranou na Slovensku. Až později se rozpadla, když se začala hádat.

I když je Ukrajina jiný případ, nežli Slovensko nebo pobaltské země (jejichž úspěchy Mikloš argumentoval opakovaně), důležité podle něj je, aby vláda přijala reformy za své a nedělala je pod tlakem.

„My jsme podobně jako Lotyši odmítli rady Mezinárodního měnového fondu a prováděli ještě radikálnější změny. MMF nás odrazoval od daňové reformy, kterou považoval za příliš riskantní. Neposlechli jsme a dosáhli toho, že slovenská ekonomika raketově rostla,“ uvedl. Totéž podle něj bude klíčové i pro Ukrajinu.

Západ jí podle Mikloše musí nezbytně pomoci restrukturalizací dluhu. To je však podle něj nezbytná podpora země, usilující o to, aby se dostala na Západ. „To ale není jen o ekonomice. Dnes je to také o tom, zda bude Západ akceptovat takové chování, jaké předvádí putinovské Rusko,“ říká. Ukrajina podle něj nyní má tak kvalitní vládu, jako neměla ještě nikdy – proevropskou, proreformní a se silným mandátem. „Tu vládu tvoří většinou schopní technokrati ve věku od 30 do 40 let – lidé s manažerskými zkušenostmi a s velkým tahem na branku,“ chválí Jaceňukův tým. Dalším pozitivem prý je, že potřebu změn už pochopili i regionální oligarchové, tradičně v zemi vládnoucí.

Jiní, kteří to nepochopili, již podle něj své pozice ztratili. Třeba prezident Janukovyč, který podle Mikloše musel uprchnout, protože byl vlastizrádce. Podobný je prý i příběh oligarchy Dmytra Firtaše.

„Firtaš vyrostl na tom, že mu Gazprom prodával plyn za výrazně nižší ceny, než byly ty světové. A on pak plyn prodával dál jak na Ukrajině, tak na Západě za světové ceny. Díky jeho finanční podpoře se stal prezidentem Viktor Janukovyč. Je evidentní, že Gazprom nedal Firtašovi miliardy dolarů nadarmo. Krásně to ilustruje, jak funguje ruská mocenská politika a jak jsou zneužívané podniky typu Gazprom na korumpování nebo ovlivňování politiků v jiných zemích,“ vypráví slovenský exministr serveru Česká pozice.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…