Slovenský premiér podpořil projekt kanálu Dunaj – Odra – Labe. Podle něj je důležitý a realizovatelný

12.05.2015 16:00

Projekt kanálu Dunaj – Odra – Labe, který dlouhodobě prosazuje prezident Miloš Zeman, je podle slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) nejen důležitý, ale i realizovatelný. Byl by podle něj poměrně levnou a rychlou dopravní cestou. Řekl to po dnešním společném zasedání české a slovenské vlády. Studii proveditelnosti k projektu má připravit české Ministerstvo dopravy.

Slovenský premiér podpořil projekt kanálu Dunaj – Odra – Labe. Podle něj je důležitý a realizovatelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„Zdá se, že tento projekt je velmi důležitý, ale především že je zrealizovatelný. I proto musíme dát co nejrychleji připravit studii proveditelnosti,“ uvedl slovenský premiér, který v návaznosti na kanál hovořil také o možném propojení řek Moravy a Váhu.

Sobotka připomněl, že jeho koaliční vláda slíbila zajistit studii proveditelnosti kanálu, jehož vybudování by podle některých odhadů přišlo až na stovky miliard korun. Teprve až bude studie hotová, bude podle Sobotky možné hovořit o tom, jestli je projekt efektivní a zda na něm budou další české vlády pracovat.

Fico kanál považuje za velmi ambiciózní. „Myslím si, že není třeba mluvit o jeho dopadu, protože by se vytvořila neuvěřitelně zajímavá dopravní infrastruktura, poměrně laciná, poměrně rychlá, která by dokázala spojit různé části Evropy,“ podotkl dnes. Sobotka poznamenal, že příprava a případná realizace projektu jsou otázkou desítek let.

Oba premiéři dnes mluvili také o zlepšení a zrychlení vlakového spojení mezi Břeclaví a Bratislavou nebo o lepším silničním spojení mezi oběma státy. Právě na to je podle českého premiéra možné využít i evropské prostředky. Česko chce spolu se Slovenskem na EU tlačit, aby se maximálně zlepšily podmínky pro dočerpání evropských fondů z minulého období.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…