Slovenský prezident Kiska vetoval protiteroristické zákony. Ale Fico prosadil svou

21.12.2015 20:35

Slovenský parlament dnes prolomil veto hlavy státu a opět schválil zákony, které po útocích v Paříži navrhla levicová vláda premiéra Roberta Fica s cílem účinnějšího boje proti terorismu. Policie a tajné služby mají díky úpravě legislativy například získat nové pravomoci.

Slovenský prezident Kiska vetoval protiteroristické zákony. Ale Fico prosadil svou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

Prezident Andrej Kiska vetoval soubor novel 16 zákonů kromě jiného s odůvodněním, že narušuje rovnováhu mezi zájmem chránit bezpečnost státu a ochranou soukromí jednotlivců. Část změn zmiňovaných zákonů je podle Kisky obecná a nesouvisí pouze s bojem proti terorismu. Poslanci vládních sociálních demokratů (Směr-SD), kteří mají ve sněmovně pohodlnou většinu, výhrady hlavy státu ovšem odmítli a balík protiteroristických zákonů při opětovném hlasování prosadili v původním znění.

Nové pravomoci a úkoly dostanou civilní tajná služba (SIS) a vojenské zpravodajství. SIS

Slovenští policisté nově budou moci například zajistit každou osobu na místě, kde došlo k teroristickému útoku, nebo kde takový útok hrozí. Zároveň se rozšíří důvody pro prohlídku dopravních prostředků policisty či pro vykázaní lidí z určených míst. Policie na základě souhlasu soudu také získá nepřetržitý přístup k provozním a lokalizačním údajům mobilních operátorů o jejich klientech, kteří jsou hledanými osobami.

Nové pravomoci a úkoly dostanou civilní tajná služba (SIS) a vojenské zpravodajství. SIS například bude moci navrhnout soudu, aby zakázal provoz internetových portálů, které propagují terorismus, extremismus či sekty. Rovněž začne shromažďovat informace o nelegální migraci a kybernetické hrozbě a získá přístup k záznamům kamerových systémů, které monitorují veřejná prostranství.

Součástí balíku protiteroristických zákonů je také zpřísnění trestů. Za založení a podporu teroristické skupiny bude viníkům nově hrozit trest vězení nejméně v délce deset let místo současných osmi let. Nově budou moci soudy uvalit vazbu na každou osobu podezřelou z terorismu. Soudci tak již nebudou muset zkoumat, zda by obviněný například mohl ovlivňovat svědky nebo se vyhýbat trestnímu řízení, což je v současnosti podmínka pro rozhodnutí o vazbě.

Slovenské soudy v uplynulých letech odsoudily za trestný čin terorismu pouze jednu osobu

Opoziční poslanci zmiňované změny opakovaně kritizovali a před konečným hlasováním jednací sál sněmovny vesměs opustili. "Toto je legislativa, která posune Slovensko k policejnímu státu a na základě které policisté budou šikanovat obyvatele Slovenské republiky," řekl místopředseda liberální strany Svoboda a solidarita a exministr obrany Ľubomír Galko.

Poslanci Směru-SD s pomocí části opozičních poslanců dříve v tomto měsíci prosadili v parlamentu novelu ústavy, podle které policie bude moci déle než dosud zadržovat osoby podezřelé z terorismu.

Slovenské soudy v uplynulých letech odsoudily za trestný čin terorismu pouze jednu osobu. Šlo o Slováka, který nastražil na veřejnosti bombu, která naštěstí nikoho nezranila.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…