Slovenský spisovatel Banáš, který poznal Brusel: Nespoléhat na EU, proboha. Ta zvládá jen situace, kdy se nic neděje

10.05.2016 5:17

Maďarská odnož PEN klubu uspořádala konferenci spisovatelů o migrační krizi s názvem „Evropa na rozcestí – musíme zachránit Evropu?“. Debaty se zúčastnili středoevropští spisovatelé a mezi nimi i Jozef Banáš – prozaik a dramatik. V roce 2004 byl zvolen jako první Slovák na post viceprezidenta Parlamentního shromáždění NATO. EU podle jeho názoru umí fungovat jen v čase, kdy se nic neděje.

Slovenský spisovatel Banáš, který poznal Brusel: Nespoléhat na EU, proboha. Ta zvládá jen situace, kdy se nic neděje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci ze Sýrie v táboře Domiz. Snamdin Nurihasan a Henadi Shibli

Anketa

Podporujete vládu premiéra Sobotky?

6%
94%
hlasovalo: 12053 lidí

V maďarské Budapešti se sešli středoevropští spisovatelé. Předseda tamního PEN klubu Géza Szöcs varoval, že se Evropané musejí chovat odpovědně a hájit vlastní kulturní hodnoty. Podle maďarského spisovatele zde musíme poslouchat především vlastní svědomí. Informoval o tom server ParlamentnéListy.sk.

Nesmíme se vzdát našich hodnot a systému, který je zajišťuje. Podle Szöcse je třeba říci jasné ne jakémukoli pokusu o měnu tohoto systému. Jelikož drtivá většina uprchlíků směřuje do Berlína, hlavní odpovědnost leží na vládě v Berlíně. „Na všechny pokusy o likvidaci, případně o přeměnu hodnotového systému je třeba dát jasnou odpověď,“ uvedl Szöcs.

Evropa je dodnes rozdělená, upozornil český spisovatel Zábranský

Do diskuse se zapojil i slovenský spisovatel Jozef Banáš, jenž působil také v poslaneckých lavicích Národní rady Slovenské republiky. Se zkušenostmi z diplomacie i z NATO byl k Evropské unii značně kritický. „Všechny normy jsou vypracovány na situaci, kdy se nic neděje. Ty jsou proto nyní neakceptovatelné,“ varoval Benáš. Evropané by se podle jeho názoru měli snažit zklidnit situaci na Blízkém východě a umožnit tamním občanům, aby se mohli zapojit do obnovy vlastní země.

Podle českého spisovatele Davida Zábranského migrační krize bohužel ukázala, že Evropa je i šestadvacet let po pádu železné opony dál rozdělená. Je zřejmé, že Visegrádská čtyřka netáhne za jeden provaz s Německem.

Německo možná cítí vinu, ale nemůže totéž očekávat od ostatních, zaznělo z rumunské strany

Spisovatelé se také shodli na tom, že Evropská unie jako celek nemůže jednotlivé členské státy nutit k přijímání uprchlíků. Z úst polského spisovatele Maciej Zieba zaznělo, že i Středoevropané znají pocit ohrožení a vědí, co je to být v nouzi, takže musejí projevit určitou míru solidarity. To uznal i maďarský spisovatel Mátyás Sárközi, podle něhož by jeho vlast mohla přijmout uprchlíky z Blízkého východu. Ovšem až po jejich pečlivém prověření.

Své k tématu řekli také rumunští spisovatelé, básník Dorin Tudoran řekl, že Německo možná dnes cítí vinu za rozpoutání dvou světových válek. To sice lze pochopit, jenže Němci nemohou očekávat, že se podobně vinné cítí i jiné státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …