Slovenští dopravci částečně zablokovali dálniční přechod s ČR

10.01.2020 13:46

Nespokojení slovenští autodopravci, kteří dříve v tomto týdnu zahájili protestní akce kromě jiného za výraznější snížení silniční daně, dnes dopoledne částečně zablokovali provoz na dálničním hraničním přechodu s Českem Brodské-Břeclav. Policejní mluvčí Veronika Slamková ČTK řekla, že blokáda se týká nákladní dopravy ve směru na Slovensko, osobní vozy projedou v jednom jízdním pruhu.

Slovenští dopravci částečně zablokovali dálniční přechod s ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Zatím není známo, kdy protest skončí.

Slovenská policie dříve během dne upozornila, že kvůli protestům autodopravců musejí motoristé počítat také s dopravními omezeními na některých přechodech s Maďarskem a Polskem, na silnicích v Žilině, Ružomberoku a v Košicích a také na jedné z klíčových silnic ve východní části Bratislavy, kde protest autodopravců začal už v úterý. Podle policie blokády budou pokračovat i o víkendu.

Slovenské úřady odmítly požadavek Unie autodopravců Slovenska snížit sazby silniční daně o polovinu a pozastavit mýtný systém. Dopravci reagovali na zprávu nejvyššího kontrolního úřadu, že provozovatel mýtného systému SkyToll zinkasoval až téměř polovinu z vybraných poplatků za jízdu nákladních aut a autobusů po zpoplatněných silnicích.

Ministerstvo financí ve čtvrtek ale oznámilo, že je připraveno předložit sněmovně návrh na snížení sazeb silniční daně pro kamionovou dopravu v průměru o 12,5 procenta. Snížení o polovinu by podle úřadu znamenalo výpadek příjmů státu ve výši asi 35 milionů eur (884 milionů korun).

Silniční daň platí firmy i živnostníci za vozidla, která používají při svém podnikání. Základní sazba daně u nákladních vozidel závisí na celkové hmotnosti a na počtu náprav, pohybuje se od 74 do 2790 eur (1870 až 70.450 korun) ročně. Nová vozidla mají nárok na slevu z daně, naopak u starších vozů se sazba zvyšuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…