Slovinská policie zasáhla proti uprchlíkům slzným plynem

19.09.2015 6:39

Slovinská pořádková policie zasáhla v pátek večer slzným plynem proti asi 500 migrantům, kteří se pokusili proniknout do země přes hranice z Chorvatska. Informovaly o tom dnes agentury AFP a AP.

Slovinská policie zasáhla proti uprchlíkům slzným plynem
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Běženci, podporovaní chorvatskými a slovinskými aktivisty, se shromáždili u chorvatského města Harmica a snažili se prorazit kordon asi 50 pořádkových policistů. Asi po hodině se pořádková policie rozhodla vyřešit napjatou situaci použitím slzného plynu proti uprchlíkům, mezi nimiž byly i děti.

Slovinský premiér Miro Cerar podle agentury AFP v pátek prohlásil, že by Slovinsko mohlo vytvořit pro migranty koridor, kterým by se bezpečně dostali dále do západní Evropy, pokud budou k slovinským hranicím dál uprchlíci proudit v tak velkých počtech. Cerar přitom v předchozích dnech toto řešení odmítal.

Slovinsko je součástí schengenského prostoru volného pohybu osob a kromě Chorvatska sdílí hranice také s Rakouskem a Itálií. Lublaň proto od čtvrtka podle mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase zavedla na příštích deset dní hraniční kontroly.

Slovinské úřady uvedly, že v pátek vstoupilo do země více než tisíc běženců. Dalších 700 se jich shromáždilo na hraničním přechodu Obrežje asi 20 kilometrů východně od chorvatské metropole Záhřebu.

Uprchlíci pocházející většinou ze zemí Blízkého východu proudí do Chorvatska ze Srbska poté, co byla uzavřena srbsko-maďarská hranice. Chorvatský premiér Zoran Milanović dnes prohlásil, že Chorvatsko se sice o migranty postará, ale nemůže je na svém území nechat. Bude je proto posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Slovinsko v pátek přerušilo vlakové spojení s Chorvatskem poté, co se skupina asi 150 běženců pokusila dostat do země vlakem mířícím do švýcarského města Curych.

Do chorvatské metropole Záhřebu v blízkosti slovinských hranic dorazil v pátek vlak s asi 1500 migranty. Jde již o druhý takový vlak od čtvrtečního rána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …