Slovinsko jen zírá. Během soboty jím prošly skoro tři tisíce běženců

18.10.2015 11:19

Asi 2 700 uprchlíků vstoupilo během soboty z Chorvatska do Slovinska a další přes jeho území proudili v noci. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News. Běženci začali využívat trasu přes Slovinsko poté, co Maďarsko v noci na sobotu uzavřelo svou zelenou hranici s Chorvatskem. Lublaň uvedla, že tomu nebude bránit, dokud bude Německo, kam většina běženců míří, uprchlíky přijímat.

Slovinsko jen zírá. Během soboty jím prošly skoro tři tisíce běženců
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Se zajištěním hladkého průjezdu uprchlíků přes slovinské území pomáhá slovinské policii armáda. „Na rozdíl od jiných zemí mělo Slovinsko čas se připravit. Není to úplně dokonalé, ale postupujeme vpřed,“ prohlásila mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Caroline van Burenová.

Podle serveru BBC News dostali běženci, kteří přijeli autobusy do slovinského pohraničního města Gruškovje, jídlo, teplé oblečení a lékařskou pomoc. V autobusech bylo prý hodně rodin s malými dětmi, mnohé promočené studeným deštěm. Vlak s 1 800 běženci zase dorazil v sobotu na chorvatsko-slovinský hraniční přechod Mursko Središće/Petišovci.

Hranice Slovinska s Chorvatskem je vnější hranicí schengenského prostoru. Z tohoto důvodu chce Slovinsko všechny uprchlíky registrovat. UNHCR uvedl, že tato země dokáže denně přijmout až 7 000 běženců. Podle slovinských úřadů citovaných agenturou DPA může být denně bez problémů přepraveno k rakouským hranicím 5 000 lidí. Dokud neopustí zemi, další uprchlíky Slovinsko nepřijme.

Omezená kapacita malého, dvoumilionového Slovinska při přepravě běženců působí starosti humanitárním organizacím, které varují, že by tisíce uprchlíků mohly kvůli tomu uváznout v Chorvatsku či ještě jižněji a východněji, v Srbsku a Makedonii. Právě tyto země tvoří takzvaný balkánský koridor, kudy míří vlna migrantů ze zemí Blízkého východu do bohatých západoevropských států.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…