Slovní přestřelka mezi Rakušany a Turky neutichá. Toto vzkázal rakouský ministr zahraničí do Ankary

05.08.2016 19:26

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu nepoužil právě diplomatický slovník, když mluvil o Rakousku. Vídeň označil za metropoli rasismu a rakouského kancléře Christiana Kerna obvinil, že z úst vypouští „hnusná“ slova, pokud požaduje konec přístupových vyjednávání mezi Evropskou unií a Tureckem. Netrvalo dlouho a Vídeň ukázala, že si slova tureckého politika nenechá líbit.

Slovní přestřelka mezi Rakušany a Turky neutichá. Toto vzkázal rakouský ministr zahraničí do Ankary
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Šéf turecké diplomacie si nebral servítky, když hodnotil přání rakouského kancléře Christiana Kerna, aby Evropská unie ukončila přístupová jednání s Tureckem, protože země půlměsíce není na členství v EU připravena, a ještě Çavuşoglu označil Kernova slova za „hnusná“ a rakouské hlavní město za „metropoli radikálního rasismu“.

Stojí za připomenutí, že Kern nebyl zdaleka prvním evropským politikem, jenž dal najevo, že Turecko do EU nepatří. Kritické hlasy zesílily především v souvislosti s rozsáhlými čistkami, k nimž došlo v reakci na nepovedený puč části armády. Po neúspěšném puči bylo zatčeno mnoho vojáků, nejeden učitel přišel o práci a řadě lidí bylo zakázáno vycestovat ze země půlměsíce.

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz ve vyjádření pro agenturu Reuters na oplátku tureckou stranu vyzval, aby se „zklidnili“. „Důrazně odmítám kritiku Rakouska z úst tureckého ministra zahraničí  a vyzývám Ankaru, aby volila mírnější slova u svých politiků. Stejně tak by měla mírnit svou domácí politiku. To je teď její domácí úkol,“ vzkázal svému tureckému protějšku rakouský šéf diplomacie ústy svého mluvčího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…