Slovo analytičky do pranice: Dejme na uprchlíky všechny eurodotace. Ti aktivisté a petenti, kteří moralizují, se svých příjmu z nich určitě také rádi vzdají

23.09.2015 17:26

Analytička serveru Echo24.cz Lenka Zlámalová ve svém komentáři uvedla, ať v rámci pomoci uprchlíkům jim pošleme všechny eurodotace v hodnotě miliard korun.

Slovo analytičky do pranice: Dejme na uprchlíky všechny eurodotace. Ti aktivisté a petenti, kteří moralizují, se svých příjmu z nich určitě také rádi vzdají
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Proč nezastavit všechny dotační programy a nedat v takovéto výjimečné chvíli všechny peníze z evropských dotací na dvě věci, které skutečně pomohou uprchlíkům i budoucnosti EU včetně její základní svobody volného pohybu? Většina by měla jít na vylepšení životních podmínek v utečeneckých táborech v Turecku, Jordánsku a Libanonu,“ uvedla Zlámalová. Tyto země jmenuje proto, že jsou na rozdíl od Evropy migrantům kulturně blízko a z pohledu Evropy bezpečné. 

„Snaží se pomáhat, jenže na to mají jen velmi omezené zdroje. Kdo skutečně prchá před válkou, je tam v bezpečí. Ten, kdo chce za lepším životem v Německu nebo ve Švédsku, je ekonomický přistěhovalec. Mezi těmito dvěma skupinami je potřeba velmi pečlivě rozlišovat. Což se v gejzírech emocí neděje,“ dodala s tím, že podmínky v táborech jsou kvůli nedostatku peněz skutečně špatné.

Podle Zlámalové by se s velkorysou evropskou pomocí dala z táborů udělat místa pro humánní život. Podle experta na migraci Paula Colliera z Oxfordské univerzity, kterého Zlámalová zmiňuje, migranty rovněž demoralizuje i to, že nemohou pracovat. 

„Evropská unie, zvláště byrokraticky výkonná země jako Německo, by si je mohly vzít pod patronát. Lidé by si tady udržovali a získávali znalosti, které se budou jejich zemím hodit, až se tam podaří ukončit občanské války,“ dodala. 

A neopomněla ani péči o nemocné a ohrožené, kteří potřebují péči v Evropě – země by si dle ní mohly v klidu vybrat ty nejohroženější jedince přímo v táborech, nikoliv ty, kteří si zaplatili u pašeráků. Obdobně jako to dělá Velká Británie, uvedla Zlámalová. 

„Nás ctí, že Bohuslav Sobotka a jeho vláda, stejně jako většina opozice, dává přednost britské cestě před zbrklým německým dobrodějstvím tlačícím povinné kvóty. Snad jí to vydrží a nevzdá to. Všichni ti aktivisté a petenti, kteří moralizují, jak jsme xenofobní společnost, by se jistě svých příjmů z eurofondů ve prospěch uprchlíků vzdali. Nebo ne? Mnoho nejhlasitějších kritiků patří zároveň mezi jejich příjemce. Prchající Syřané přece ty peníze potřebují víc než třeba Evropský sociální fond, z něhož se financují právě ti aktivisté. Potřebují je víc než Agrofert ministra financí, který je největším příjemcem eurodotací v zemi,“ uzavřela analytička s tím, že toto by byla na rozdíl od demonstrativního odevzdávání obnošených šatů a medvídků opravdová pomoc.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…