Slovo do vlastních řad od bývalého Zeleného: Havlističtí grantožrouti milují Západ, protože jim sype miliardy. Z univerzit se staly chovné stanice pravdolásky

06.06.2015 17:28

Pavel Křivka, jenž sám sebe charakterizuje mimo jiné jako odpůrce samostatného Tibetu, neboť podle jeho názoru byl vždy čínský stejně jako Krym ruský, se zostra pustil do české akademické obce. Nenechal na ní nit suchou. Vědci jsou prý privilegovanou skupinou, v níž se vychovávají další a další zastánci havlistické pravdolásky.

Slovo do vlastních řad od bývalého Zeleného: Havlističtí grantožrouti milují Západ, protože jim sype miliardy. Z univerzit se staly chovné stanice pravdolásky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Odpůrce samostatného Tibetu a znalec Číny Pavel Křivka

„Zatímco nemalou část národa drtí za spolupráce exekutorů neviditelná pazoura trhu, několik desítek tisíc privilegovaných občanů řeší problém, na kterou konferenci, kongres, stáž nebo expedici se vypravit či o který grant nebo stipendium požádat. Zkrátka neomezená „cochcárna“ za veřejné peníze. Uzavřený spolek převážně doživotních grantožroutů, kterým daňový poplatník pod zcela falešnými hesly sype miliardy, aniž může dění v této sféře jakkoli ovlivnit. Akademici stojí mimo jakoukoli otevřenou soutěž i kontrolu. ... Politicky má většina akademiků jasno: Západ je dobrý, protože dává granty, Východ špatný, protože odtud žádné granty neplynou. Na většinu kateder na univerzitách lze pohlížet jako na jakési chovné stanice havlistické pravdolásky,“ udeřil Křivka.

Celý text najdete zde

Pro srovnání autor ukazuje na prezidenta Miloše Zemana, který na zahraničních cestách mluvívá rusky a anglicky bez toho, aby k tomu potřeboval tlumočníka. Kolik našich vědců by to dokázalo? Na milost bere technicky vzdělané lidi, kteří jsou v dnešní společnosti potřební, ale k čemu nám je mít absolventy genderových studií o rovnosti žen a mužů či religionistiky. Na tyto obory by mělo být podle jeho názoru uvaleno pořádně vysoké školné.

Pokud s tím něco neuděláme, budeme se muset zas a znova potýkat s uzavřenou komunitou, do níž se dostávají jen vyvolení, což je dobře patrné i na tom, že ve vědě působí celé generace z téže rodiny. Jen tito vyvolení vědí, co vlastně přesně dělají a kolik na to dostávají peněz. Pravda, sem tam s sebou na stáže vezmou i nějaké studenty, ale pode Křivky se to neděje zdaleka tak často, jak by bylo třeba. Ona privilegovaná vrstva se prý totiž stará také o to, aby se příliš „nerozmnožila“.

I tak máme vysokou školu v kdejakém provinčním městě, jako jsou Hradec Králové či Opava a autor se ptá, proč vlastně.

K názoru Pavla Křivky je třeba dodat, že se jedná o bývalého disidenta a politického vězně, mnohaletého člena a funkcionáře Strany Zelených. Kromě toho působil jako překladatel a nakladatel, v současnosti je živnostníkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…