Slovo do vlastních řad z USA: Provokovat svou agresí Čínu, jako to děláme teď, opravdu není nejvhodnější

26.07.2015 6:02

Bývalý vysoký důstojník amerického letectva, William Johnson, nabádá Obamovu administrativu, aby zmírnila nepřátelskou rétoriku vůči Číně a zdržela se agresivních vojenských operací v Jihočínském moři. Podobné projevy považuje za krátkozraké a kontraproduktivní.

Slovo do vlastních řad z USA: Provokovat svou agresí Čínu, jako to děláme teď, opravdu není nejvhodnější
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Přes napětí mezi Spojenými státy a Čínou v oblasti Jihočínského moře se obě země vloni zúčastnily největšího mezinárodního námořního cvičení RIMPAC 2014, které pořádalo americké velení v Tichém oceánu. Čínskému námořnictvu tak bylo umožněno získat informace o naší taktice, technice i postupech,“ píše Johnson a poukazuje na to, že americké velení přitom zároveň vystupňovalo konfrontaci v Jihočínském moři. „V poslední době se dokonce osobně zúčastnil nejvyšší americký admirál průzkumného letu v regionu. Je skutečně paradoxní, že na jednu stranu usilujeme o vyvolání ozbrojeného konfliktu s Čínou a na straně druhé prozrazujeme při cvičení jejím námořníkům, jakým způsobem válčíme,“ podivuje se bývalý profesionální voják.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

RIMPAC je jedním z mnoha projektů, kdy americké síly školí své čínské protějšky. Čína se rovněž účastnila amerických operací proti pirátům v Indickém oceánu v roce 2008. Zpočátku se objevovaly problémy vyplývající z jazykové odlišnosti a neznalosti taktiky amerických a spojeneckých sil. Čína proto prováděla hlídkovací plavby odděleně. Ovšem během dalších let probíhala koordinace na čím dál tím užší bázi, což vyústilo ve společná cvičení v roce 2013 a 2014. Čínské námořní síly si osvojily taktiku používanou americkými námořníky proti pirátům i mnoho dalšího. Vedle toho také čínské velení poznalo, že je pro vojenskou morálku a disciplínu lepší, když povolí svým námořníkům pravidelný telefonický kontakt s rodinou. To je neméně důležitý aspekt,“ poukazuje Johnson.

Johnson však také zmiňuje, že rozhodnutí americké armády cvičit čínské vojáky vyvolalo ve vojenských i politických kruzích smíšené reakce. „Nezáleží na povaze systému. My nyní fakticky pomáháme rozvíjet armádu nevyléčitelně agresivního státu a snižujeme tak vlastní bezpečnost. V politice Obamovy administrativy a Pentagonu vůči Číně je prostě něco špatně,“ cituje Johnson vyjádření amerického admirála ve výslužbě Jamese Lyonse. Podle jeho mínění však není řešením náhle všechny takové vztahy s Čínou přerušit. „I když nesouhlasím s celkovou politikou Obamovy administrativy vůči Číně, jsem přesvědčen, že nesmíme přistoupit k zakonzervování vzájemných vztahů. Jak jsem již uvedl výše, agresivní přístup vůči Číně v Jihočínském moři je v rozporu se zájmy Spojených států. Měli bychom se zdržet útočné rétoriky a upustit od agresivních vojenských akcí. Dokud nezazní výstřely, je žádoucí přenechat spor týkající se Jihočínského moře diplomatům,“ tvrdí Johnson.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…