Slovo právního historika k Mnichovu: Zásadní mezník na cestě k válce

28.09.2018 20:28

Právní historik Jan Kuklík se pro server LiterarniNoviny.cz vyjádřil k mezinárodním souvislostem Mnichova.

Slovo právního historika k Mnichovu: Zásadní mezník na cestě k válce
Foto: pevnosti.kvalitne.cz
Popisek: Signatáři mnichovské dohody

„Události vedoucí k Mnichovu 1938 měly kromě vnitropolitického vývoje a vyhrocených národnostních vztahů i svoji významnou mezinárodně politickou souvislost. Středoevropské události dokonce dostaly celoevropský rozměr a významně ovlivnily i následný vývoj směřující k druhé světové válce,“ poznamenal Kuklík.

Následně zmínil, že poté, co došlo 13. března 1938 k připojení Rakouska k Německé říši, se situace Československa výrazně zhoršila. „Z britské a francouzské reakce bylo zřejmé, že Západ si válku s Německem nepřeje, a pro politiku mírového řešení sporu s hitlerovským Německem se vžilo označení politika appeasementu. Hlavní mezinárodně politická opora Československa – Francie – byla vážně oslabena vnitropolitickými spory i negativním vztahem veřejného mínění k válce,“ popisoval dále Kuklík.  

Hovořil i o tom, jak proti československé zahraničněpolitické koncepci působily i další státy, i o tom, jak československá diplomacie se marně pokusila mobilizovat k odporu proti německým požadavkům své spojence, Společnost národů či evropské veřejné mínění. 

Původní text ZDE.

Své pak napsal i k ostrému protičeskoslovenskému projevu Adolfa Hitlera v berlínském Sportpalastu, který vůdce pronesl 26. září. „Konference čtyř mocností byla svolána do Mnichova na 29. září 1938. Sešli se na ní vrcholní představitelé Německa, Itálie, Velké Británie a Francie. Měla definitivně ‚vyřešit‘ československý menšinový problém a podle představ západních demokracií i zajistit evropský mír. Československo na konferenci ani nebylo pozváno a muselo vyčkat na její výsledek. Výsledkem jednání byla mnichovská dohoda, k níž Hitler, Mussolini, Chamberlain a Daladier připojili své podpisy před půlnocí 29. září,“ uvádí Kuklík. 

„Československá vláda a prezident Beneš mnichovskou dohodu přijali 30. září 1938, neboť se domnívali, že Československo bez západních spojenců nemůže německé přesile čelit, a to za situace, kdy ultimativní požadavky předložilo i sousední Polsko a se svými územními nároky se hlásilo Maďarsko. Zejména Beneš také nechtěl z Československa učinit záminku k rozpoutání války, jejímž viníkem by po Mnichovu v očích Západu bylo Československo. Nepočítal ani s alternativou pomoci SSSR bez pomoci ze strany Francie,“ dodal Kuklík se slovy, že samotným přijetím dohody mezinárodní rozměr čs. krize nekončil. 

Závěrem pak Kuklík zmínil i jednání tzv. Vídeňské arbitráže z 2. listopadu 1938. „Německo a Itálie svým rozhodnutím přiznaly Maďarsku rozsáhlá území jižního Slovenska o rozloze 10.390 kilometrů čtverečních s 850.000 obyvateli. S výjimkou Bratislavy a Nitry ztratilo Slovensko všechna města na jihu a také východoslovenskou metropoli – Košice. Citelně byla zasažena i Podkarpatská Rus, když se do maďarské správy dostala významná centra Užhorod a Mukačevo. Československo se nejen vnitřně proměnilo v režim druhé republiky, ale zásadně změnilo i svoje zahraničněpolitické směřování. Ani to ale nezabránilo jeho likvidaci v březnu 1939,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…