Šluknovské nepokoje úřady nezvládly, píše zpráva agentury

24.08.2012 16:45

Loňská sociální krize na Šluknovsku nebyla podle hodnotící zprávy, sepsané pro vládu, řešena dost koordinovaně a jednotlivé instituce nebyly na situaci připraveny. Dokument vypracovala Agentura pro sociální začleňování a projednat by jej ve středu měla vláda.

Šluknovské nepokoje úřady nezvládly, píše zpráva agentury
Foto: Szaban Oldřich
Popisek: Demonstrace starostů Šluknovska

„Nárůst bezpečnostních problémů - zvýšená drobná kriminalita, projevy etnické nenávisti - je jen důsledkem celkového zhoršování socioekonomické situaci v regionu,“ uvádí vládní zpráva. Mimořádné nasazení policistů k potlačení nepokojů stav dlouhodobě neřeší. Ani pozdější opatření k celkovému překonání chudoby, nezaměstnanosti či potíží s nedostupností vhodného bydlení prý nejsou dostatečné.

Postup během loňských nepokojů byl podle zprávy málo koordinovaný a veřejná správa obecně nebyla připravena. Dělba pravomocí mezi státem, krajem a obcemi nebyla sladěna. Města a obce navíc prý mají „sníženou ochotu“ přijímat integrační opatření, a to přesto, že na ně lze čerpat peníze z evropských fondů.

Šluknovsko je pouze jednou z problematických oblastí, v ČR prý existuje přes tři sta chudinských čtvrtí, obývaných převážně Romy. Vládní agentura varovala před tím, že by situace mohla eskalovat i v dalších místech republiky. Proto doporučila zřízení pracovní skupiny pro řešení sociálních nepokojů pod vedením vládní zmocněnkyně Moniky Šimůnkové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…