Šluknovský výběžek nedostává méně peněz než jiní

07.09.2011 6:26

Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) se ohradila proti informacím v médiích, že kraj posílá obcím ze Šluknovského výběžku méně peněz na prevenci kriminality než jinam.

Šluknovský výběžek nedostává méně peněz než jiní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Na program prevence kriminality kraj přerozděluje účelovou dotaci od ministerstva vnitra. Podle hejtmanky při přidělování peněz záleží na účelovosti a kvalitě projektů. "Po dobu tří let existence šlo z tohoto programu do Rumburku 550.000 korun, do Varnsdorfu 327.000 korun, do Šluknova 110.000 korun a do Krásné Lípy 178.000 korun," řekla ČTK Vaňhová s tím, že všechny peníze putovaly na prevenci a projekty práce s dětmi a mládeží. Z peněz, které po rozdělení dotace zbyly, dostaly prý Šluknov a Rumburk peníze ještě podruhé.

SLEDUJEME téma Romové

Dále podle hejtmanky na Šluknovsko přišlo 21,7 milionu korun na služby sociální prevence. Na primární prevenci kraj rozděluje ještě milion korun ročně, komu peníze připadnou rozhodují okresní metodici prevence. Děčínsko, pod které Šluknovských výběžek spadá, letos dostalo 200.000 korun, méně podle hejtmanky dostalo například Ústecko nebo Chomutovsko.

Dokonce víc peněz, ne méně

Obce ve Šluknovském výběžku dostaly prý za poslední čtyři roky více peněz než jiné regiony i v jiných oblastech, než je jen prevence kriminality. Podle krajského radního pro cestovní ruch Radka Vonky (ODS) šlo do tamních obcí do 2000 obyvatel z programu obnovy venkova zhruba 507.000 korun. "Je to asi o 100.000 korun víc, než je průměr v jiných částech kraje," dodal Vonka.

Šluknovský výběžek poutá v posledních týdnech pozornost médií i politiků. V Rumburku, Varnsdorfu a Šluknově eskalovalo napětí mezi starousedlíky a Romy. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku. Místní a extremisté od té doby už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům, další jsou naplánované na pátek a sobotu.

Čtěte:

Senátor Čunek už zase o Romech, binci a ohních na náměstích

Za Šluknovsko můžou média a populističtí politici, tvrdí Pehe

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…