Šlus. Bulhaři zakázali nošení burky na veřejnosti

30.09.2016 17:15

Bulharský parlament schválil v pátek zákon zakazující nošení burek na veřejnosti. Kdo tento zákaz nedodrží, dostane pokutu ve výši patnáct set bulharských leva, což je v přepočtu osm set šedesát dolarů. K tomu přijde i o sociální benefity.

Šlus. Bulhaři zakázali nošení burky na veřejnosti
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Nikáb je závoj, který zakrývá celý obličej kromě očí

Bulharská vláda, která s návrhem přišla, zákaz zahalování obličeje na veřejných prostranstvích obhajuje tím, že chce snížit riziko teroristického útoku a umožnit lepší rozpoznávání obličejů na kamerách. Zároveň odmítá, že by toto opatření mělo co do činění s náboženstvím (islámem).

Zákon zakazuje zakrývání obličeje ve vládních budovách, školách, kulturních zařízeních a místech veřejného odpočinku. Výjimku dostanou pouze ti, kteří dokáží zdravotní nebo pracovní důvody.

Muslimové tvoří dle agentury Reuters dvanáct procent z více než sedmimilionové bulharské populace. Bulharské muslimky tradičně nenosí nikáby ani burky, s výjimkou malé skupiny žen v romské komunitě, která se takto začala odívat nedávno.  

Mnoho Bulharů se obává, že příliv migrantů do Evropy by mohl představovat hrozbu pro jejich převážně ortodoxní křesťanskou kulturu a mohl by napomoci radikalizaci muslimské menšiny v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…