Slušní občané a úplné rodiny nemají žádná práva, domnívá se senátor Kunčar

07.12.2014 15:35

Ve jménu demokracie, liberalismu a lidských práv zaprodáváme svoji národní hrdost a kulturu za peníze, vlastní pohodlí a prospěch. A to dřív nebo později nedopadne dobře, říká pro naše stránky Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Počátkem roku se stal senátorem a na podzim obhájil také mandát starosty. Jaké jsou jeho priority? Již delší dobu se snaží zasadit o změnu legislativy, která trápí města a obce, či bojovat proti zneužívání sociálních dávek. Nakolik byl zatím úspěšný? Prozradil nám také, proč se připojil k výzvě senátorů, která chtěla po prezidentovi vysvětlit své postoje. A nejen to…

Slušní občané a úplné rodiny nemají žádná práva, domnívá se senátor Kunčar
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

V komunálních volbách jste jako lídr lidovců se ziskem téměř 28 % procent hlasů obhájil mandát. Očekával jste takový výsledek? A především, co pro vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v následujícím volebním období na radnici dosáhnout?

V letošních komunálních volbách byla poměrně složitá situace, mnoho nových kandidujících subjektů. Myslím, že za uplynulé 4 roky jsme v Uherském Brodě udělali kus práce, která je vidět. Doufal jsem, že to obyvatelé ocení a že alespoň co do počtu hlasů volby vyhrajeme. Bylo mi ale jasné, že se reálně může stát, že kvůli povolebnímu uspořádání koalice můžeme skončit v opozici. Volební výsledek nakonec předčil moje očekávání, a jsem za podporu našich voličů velmi vděčný. Na druhou stranu to pochopitelně vnímám jako velký závazek, abychom pokračovali v nastaveném vysokém pracovním a investičním tempu i nadále. Nebude to jednoduché, ale jdeme do toho naplno se spolehlivým týmem lidí, kterým mohu plně důvěřovat. Věřím, že to zvládneme. V uplynulých dnech jsme dokončili programové prohlášení rady města, které obsahuje nejdůležitější body, jež chceme splnit. Patří sem v první řadě zdárné dokončení moderního bezbariérového dopravního terminálu včetně souvisejících rozšiřujících projektů a také dlouhá léta připravovaná rekonstrukce budov čp. 135 a 136 (tzv. Kachlíkárna) na Masarykově náměstí. Chceme se také soustředit na další zlepšení a zefektivnění práce městského úřadu, velkým úkolem je snížení úvěrového zatížení města.  

Komunální volby v Uherském Brodě žádné zásadní změny nepřinesly ani uvnitř koalice. Město i nadále povede koalice KDU-ČSL spolu s ODS a Nezávislými. Nově ji také podpoří hnutí ANO. Můžete nám ve stručnosti představit hlavní programové priority kolice?

Některé priority jsem zmínil v předchozím bodě. Chceme také pokračovat v rekonstrukcích místních komunikací a chodníků, pokusíme se získat dotační prostředky na odkanalizování zbývajících častí města. Další rozsáhlou investiční akcí je příprava a realizace protipovodňových opatření na řece Olšavě, spočívající ve výstavbě hrází a kapacitních čerpacích stanic. Neméně důležitá je příprava realizace obchvatu Těšova a Újezdce, vyhotovení nového územního plánu, projektová příprava dalších investičních akcí, optimalizace městské autobusové dopravy a realizace komunikačního propoje na sídliště Olšava.

Co je pro vás nyní prioritou číslo jedna? Jaké téma je pro město zásadní?

Priorita číslo jedna? Dokončení všech rozběhlých investičních akcí a rekonstrukce Kachlíkárny. Na tu se moc těším, protože je to objekt, který dlouhá léta hyzdí náměstí. Za tři měsíce začínáme.

Jste nejen starosta, byť neuvolněný, ale od ledna letošního roku jste také senátor. Jak byste hodnotil svůj první rok ve funkci? Považujete jej za úspěšný? Co byste vyzdvihl?

Já myslím, že lidé nerozlišují, zda jsem uvolněný starosta, nebo neuvolněný. Sám v tom také rozdíl nevidím – nepracuji o nic míň, než jsem byl dosud zvyklý. Co se týká funkce senátora – je to obrovský objem nových informací a materiálů, které člověk musí vstřebat. Bez pomoci schopných asistentů se neobejdu. Myslím, že se podařilo prosadit několik dobrých věcí – a pokud ne přímo v Senátu, tak prostřednictvím našich poslanců za KDU-ČSL, se kterými úzce spolupracujeme. Zmínil bych třeba autorský zákon, několik daňových zákonů, řešení sociální problematiky... Je toho za necelý rok opravdu hodně, stačí se podívat na stránky Senátu.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, jako senátor byste chtěl mimo jiné usilovat o změnu legislativy, která trápí města a obce. Můžete být konkrétnější? Co vám osobně jako starostovi nejvíce ztěžuje práci?

Mám pocit, že v současné legislativní džungli se už nevyzná nikdo, a každým dalším zákonem nebo novelou se jenom dál znepřehledňuje celý právní systém. Chybí mně nějaká koncepce – měsíčně se chrlí desítky zákonů a novel, když si uvědomím, kolik je jich za rok, za 4 roky… To je neuvěřitelné množství. Myslím, že zákonodárný proces musí mít v první řadě pevně v rukou vláda. Je nutné omezit zásahy zákonodárců, kteří do mnohdy kvalitních zákonů vnášejí pozměňovacími návrhy nesouvisející věci a chaos. Bez souhlasného stanoviska legislativců k většině pozměňovacích návrhů zákonů by tyto neměly opustit půdu sněmovny ani Senátu. V rámci senátního i poslaneckého klubu KDU-ČSL úzce spolupracujeme na přípravě nejrůznějších zákonných opatření, případně s ministerstvy, která jsou také předkladatelé zákonů. Obcím i většině firem by velmi pomohla kvalitní novela zákona o zadávání veřejných zakázek. Zadavatelé si už totiž dávno nevybírají zhotovitele. My pouze dohlížíme na to, aby proces výběru byl v souladu s platnou legislativou. Kdo vyhraje, ovlivnit nemůžeme, ani nedokážeme. A pak vítězí za nejnižší cenu mnohdy pochybné firmy s pochybnou výslednou kvalitou díla. Na obce a města se také stále valí další a další povinnosti, obrovsky narůstá administrativní zátěž. Pokud by se uvedené věci podařilo výrazně zlepšit, všem by se mnohem lépe dýchalo.  

Mezi vaše priority současně patří boj proti těm, kteří parazitují na lidech v nouzi prostřednictvím zneužívání sociálních dávek – příspěvku na bydlení v nejrůznějších ubytovnách. Jaký nástroj v boji proti zneužívání sociálních dávek podle vás Česko postrádá? A jaká opatření jste pro řešení problému navrhl vy sám?

Je chybou, že stát tak dlouho před problematikou byznysu s ubytovnami zavíral oči. Připravovali jsme novelu příslušného zákona, ale ve chvíli, kdy byl na stole návrh z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí, bylo zbytečné usilovat prostřednictvím Senátu o předložení vlastní varianty. Zákon č. 252/2014 o pomoci v hmotné nouzi jsem podpořil, protože se domnívám, že je kvalitně zpracovaný, včetně vymezení minimálního standardu bydlení a maximání výše nájemného, aby již nadále nedocházelo ke zneužívání sociálních dávek a parazitování nejrůznějších podnikavců na sociálně slabých.

Kromě voleb již delší dobu plní přední stránky novin prezident Miloš Zeman. Jak byste jej jako hlavu státu hodnotil?

Respektuji Miloše Zemana jako prezidenta České republiky, byť jsem ho nevolil. Jeho vyjádření v poslední době jsou pro mě v poslední době velkým zklamáním, nesouhlasím také s jeho zahraniční politikou. Na schůzi pléna Senátu 3. 12. 2014  byl třiceti senátory, včetně mě, vyzván, aby na příští schůzi Senátu dne 10. 12. 2014 přišel svá slova a postoje vysvětlit. Pokud mám správné informace, již dnes se z této schůze omluvil. Rovněž je smutné, pokud místo osobního představení vlastního kandidáta na ústavního soudce upřednostní návštěvu severní Moravy.   

A jak vnímáte demonstraci, které se uskutečnila ve výročí 17. listopadu, kdy byl Miloš Zeman při pietním aktu na pražském Albertově vypískán a dokonce se na jeho hlavu snášela vejce či rajčata? Máte vy sám pro takové jednání pochopení?

Nejsem příznivcem radikálních řešení. Líbilo se mi vyjádření protestu červenými kartami, ale vejce a rajčata, to bylo za hranou slušnosti a přijatelnosti.

V souvislosti s výročím pádu komunismu došlo také k odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu. Zazněla zde ale i kritika, že se Česko odklání od odkazu Václava Havla a jeho důrazu na lidská práva. Co vy na to?

To si nemyslím. Jenom mám poslední dobou velmi silný pocit, že slušní občané a úplné rodiny nemají žádná práva. Namísto toho jsou neúměrně upřednostňována práva všech ostatních. Ve jménu demokracie, liberalismu a lidských práv zaprodáváme svoji národní hrdost a kulturu za peníze, vlastní pohodlí a prospěch. A to dřív nebo později nedopadne dobře… 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…