Slušný člověk přece nemůže být pravičák. Karel Dolejší na Britských listech napsal o tom, jak liberální elity stvořily Donalda Trumpa

27.03.2017 22:05

Karel Dolejší se v komentáři pro Britské listy Jana Čulíka zamyslel nad tím, jak je možné, že před pár měsíci vyhrál prezidentské volby v USA Donald Trump. Jeho závěry se však vymykají tradičním úvahám na toto téma. Dolejší netvrdí, že voliče okouzlily lži Donalda Trumpa. Dolejší má za to, že liberálové a levicoví politici stvořili silného Trumpa vlastní nesnášenlivostí.

Slušný člověk přece nemůže být pravičák. Karel Dolejší na Britských listech napsal o tom, jak liberální elity stvořily Donalda Trumpa
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Občané Spojených států jsou pyšní na svobodu slova, kterou jim zaručuje první dodatek ústavy. Taková je alespoň teorie. V praxi podle Dolejšího probíhala v USA v 70. a 80. letech minulého století kulturní válka, jejímž cílem bylo upozadit konzervativní myslitele a politiky.

„Po chvíli googlování narazíte na studie dokazující, jak málo konzervativců v univerzitním prostředí vůbec přežilo, natož aby se tu těšili z grantů. To, co je legálně perfektně přípustné – zastávání pravicového názoru i umírněného a demokratického – se vlivem politických komisařů z řad amerických liberálů a levičáků stalo fakticky společensky nepřípustným, protože ‚slušný člověk přece nemůže zastávat konzervativní názory‘. Tak se slušní a demokratičtí konzervativci díky tažení za liberálně-levičáckou kulturní hegemonií ocitli na stejné hanbě s klansmeny a neonacisty,“ varoval Dolejší.

Celý komentář najdete zde.

Liberálně a levicové smýšlející elity se snaží vytlačit konzervativní politiky, jenže obyčejní Američané nechápou, proč by neměli naslouchat svým konzervativním spoluobčanům, když jim poskytuje prostor již zmíněný první dodatek Ústavy Spojených států.

„Dlouholetá nesnášenlivost liberálů a levičáků má sama nemalý podíl na tom, že hodnoty vynucované v rámci pokusu o kulturní hegemonii multikulturalismu a politické korektnosti tolik lidí zatratilo a nechce o nich ani slyšet,“ konstatoval autor.

Evropané se na tuto problematiku dívají jinak. Zkušenost druhé světové války vedla k tomu, že evropské zákony, na rozdíl od těch amerických, vystavují stopku extremismu, ale mimo radikální názory ponechávají diskusi volnou.

I Dolejší však v závěru textu prohlašuje, že svůj podíl na zvolení Donalda Trumpa prezidentem má Ruská federace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…