Služební zákon ještě visí ve vzduchu, ale už jsou tu jména kandidátů na „superúředníka"

18.08.2014 7:28

Služební zákon ještě zdaleka není schválený, ale podle Lidových novin se už hledá onen „superúředník“, který se stane velmi mocným náměstkem pro státní správu na Ministerstvu vnitra. Ministr vnitra Milan Chovanec se však zatím k personálním otázkám nechce vyjadřovat.

Služební zákon ještě visí ve vzduchu, ale už jsou tu jména kandidátů na „superúředníka"
Foto: red
Popisek: Milan Chovanec

Vládní koalice se s opozicí dohodla, že nevznikne generální ředitelství českého úřednictva. Státní správě má velet náměstek ministra vnitra pro státní službu jmenovaný vládou. LN zjistily tři jména, o kterých se už prý v této souvislosti v kuloárech hovoří.

Prvním z nich je bývalý náměstek na Ministerstvu průmyslu a obchodu Václav Petříček. Tam působil v letech 1992 až 2007. „Na to mám jednoduchou odpověď. Žádnou nabídku jsem nedostal. A pokud bych ji dostal, s díky bych odmítl. Podle mě tam musí pracovat mladší člověk. Navíc si nejsem jistý, že to bude nepolitická funkce,“ řekl LN Petříček. Zkušenému úředníkovi je nyní 70 let, ale je stále aktivní. V současnosti působí jako předseda představenstva Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států.

Chovanec zatím o možném kandidátovi mlčí

V souvislosti s obsazením místa náměstka na vnitru pro státní správu se podle LN mluví také o Františkovi Vaverovi. Ten je členem pracovní skupiny k přípravě nové verze služebního zákona. Ve vyšších patrech státní správy se pohybuje asi deset let. Působil na vnitru i na obraně. Nyní vede kabinet lidovecké náměstkyně vnitra Moniky Pálkové a je ředitelem odboru legislativy u hasičů s hodností plukovníka. Sám LN řekl, že ale nesplňuje podmínku 40 let a o funkci prý neuvažuje. Třetím možným kandidátem je údajně Jiří Volf. Ten má za sebou dlouholeté působení na Ministerstvu financí.

„O hledání náměstka jsem něco zaslechl, ale formálně mě nikdo neoslovil. Spekulace na téma coby kdyby v žádném případě komentovat nebudu,“ citují LN Volfa.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prý nechtěl personální otázky rozebírat. „O žádném z těchto jmen jsem neslyšel,“ napsal prý Chovanec LN z dovolené.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…