Služební zákon nám naruší nezávislost, obávají se úředníci

25.01.2014 14:10

Centrální úřady se bouří proti takzvanému služebnímu zákonu, který tento týden podpořila Poslanecká sněmovna v prvním čtení. Obávají se, že projednávaná novela ohrozí jejich nezávislost a odbornou kvalitu zaměstnanců. ČTK to řekli zástupci oslovených úřadů – ČSÚ, ERÚ a ÚOHS.

Služební zákon nám naruší nezávislost, obávají se úředníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

"Uplatnění navrhované právní normy v dané podobě na úřady převážně odborného charakteru by tak bylo zcela nevhodné. Návrh zákona nejenže neposiluje apolitičnost úřadu, ale je navíc nevhodný i z hlediska zajištění odborné kvality oficiální statistiky, za kterou předseda ČSÚ nese zodpovědnost," prohlásila předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Iva Ritschelová, podle níž by měl zákon v navrhované podobě dopad i na profesionalitu úřadu.

Služební zákon ohrozí statistický úřad i Energetický regulační úřad

Sběr, zpracování, analýza a poskytování statistických informací je podle ní spíš odbornou a vědeckou činností, takže zařazení ČSÚ pod gesci zákona o státní službě a důraz na úřednické vzdělávání by podstatně omezilo možnosti personálního řízení v souladu s požadovanou odborností, uvedla.

Obavy o narušení nezávislosti svých podřízených má i předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. "Navržený zákon, tak jak byl přijat v prvním čtení, ohrožuje nezávislost Energetického regulačního úřadu, která je dána evropskou i českou legislativou. Proto s ním nemůžeme souhlasit," reagovala Vitásková, která své připomínky sdělila i na jednání vlády při projednávání novely.

Šéf ÚOHS se obává o nezávislost svého úřadu

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj sice vítá základní principy zákona o státní službě a dvou současně projednávaných návrhů na změnu zákona o státní službě, nicméně k nim má závažné výhrady. "Jednou ze stěžejních je zejména obava, že některé z předpokládaných změn by mimo jiné reálně mohly omezit nezávislost úřadu, a to nejen po stránce personální, avšak v konečném důsledku i v oblasti rozhodovací. Plná nezávislost soutěžního úřadu je přitom nezbytná jak s ohledem na zajištění efektivního výkonu jeho kompetencí, tak vzhledem k plnění závazků České republiky vyplývajících z práva Evropské unie," uvedl Rafaj. Podotkl, že ÚOHS neměl příležitost se k dopadům novely vyjádřit. Proto své připomínky poslal alespoň písemně.

Podle ERÚ nejsou zvýšené nároky na zaměstnance kompenzovány benefity

Své obsáhlejší stanovisko poslal vládě písemně i ERÚ. V dokumentu, který je součástí vládních materiálů, ERÚ kritizuje například to, že by státní úředníci měli za škody způsobené nedbalostí ručit až do výše osminásobku platu, zatímco u ostatních zaměstnanců ve služebním poměru je to jen do 4,5násobku. To prý porušuje ústavní zásadu rovného zacházení. V rozporu s požadavkem na nezávislost ERÚ je podle úřadu i plánovaná existence Generálního ředitelství státní služby, které by schvalovalo personální obsazení úřadu.

Energetickým regulátorům vadí také to, že navrhovaná novela ruší a omezuje některé zaměstnanecké benefity a zpřísňuje platný služební zákon. "Zvýšené nároky na zaměstnance nejsou kompenzovány přiměřenými benefity. Za situace, kdy je již nyní značně komplikované přilákat do státní správy kvalitní zaměstnance, je navíc toto zpřísnění nedostatečně odůvodněné," napsal ERÚ vládě.

ČSSD, která novelu do sněmovny předložila, si od ní slibuje odpolitizování státní správy a zvýšení odpovědnosti úředníků za nezákonné rozhodnutí. Sociální demokraté jí chtějí zrušit smluvní platy a zavést šestnáct platových tříd místo dvanácti. Služební zákon má Česko už od roku 2002. Jeho podstatná část ale nikdy nenabyla účinnosti. Odložena byla pětkrát, naposledy na leden 2015.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…