Služební zákon omezí odměny, slíbil Tejc na Frekvenci 1

02.03.2014 18:46

Hostem nedělního Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Ten hned v úvodu pořadu prozradil, že v tuto chvíli má hlavu plnou především služebního zákona. Podstupuje prý kvůli němu boj, ale stojí to za to, protože je třeba stanovit stropy pro odměny úředníků a je na místě zastavit úřednické čistky, ke kterým dochází pří výměnách vlád. Své řekl také k „puči" v ČSSD. V té době mu prý nebylo dobře.

Služební zákon omezí odměny, slíbil Tejc na Frekvenci 1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

„Jsme v zásadě jediná země EU, která služební zákon nemá a má to svá negativa,“ podotýká Tejc. Mezi ně patří vysoké odměny některým úředníkům na resortech z minulých let nebo čistky při změně vlády. Nový služební zákon přitom počítá např. s limitací výše odměn. „Odměny navíc bude možné vyplatit teprve ve chvíli, kdy úředník dostane kladné hodnocení od svého nadřízeného," doplnil Tejc.

Úředníci budou mít vyšší odpovědnost

A jak to bude se zkouškami, kterými by měli projít úředníci? Patřičnou zkoušku by podle Tejce měli do půl roku složit všichni lidé, kteří chtějí působit ve státní správě. Na lidi, kteří ve státní správě působí deset či patnáct let, se povinnost přezkoušení ze znalosti zákonů vztahovat nebude.

„My bychom rádi, aby se také zvýšila odpovědnost úředníků za způsobenou škodu z dnešního čtyř a půl násobku platu až na osminásobek," prozradil dále Tejc. Je však otázkou, které úřady budou zákonu podléhat. Nakonec se bude týkat asi 80 tisíc úředníků.

Přestřelka nad věznicemi a referendem

Následně se vyjádřil k „přestřelce“ mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a generálním ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem. „Já jsem mu trošku vyčítal tu jeho emotivní reakci,“ poznamenal Tejc. Dohnal se měl podle jeho názoru chovat profesionálněji. Na druhé straně doporučil opatrnost i ministryni Válkové, aby se ve vězeňství neopakovala situace, jak ji známe z dvojvládí u policie. „V minulosti jsem nezaznamenal žádné prohřešky, kterých se měl pan ředitel dopustit,“ uvedl dále Tejc, který považuje za škodlivé výměny ředitele s každým dalším nastupujícím ministrem.

Ve vysílání došlo také na téma obecného referenda tak, jak ho předkládá Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. V obecné rovině Tejc zákon o referendu podporuje, ale jeho konkrétní parametry je třeba promyslet, aby se následně neukázalo, že zákon přinese více škody než užitku.

„Pokud se např. rozhodovalo o umístění cizí základny na území našeho státu a nebylo o tom referendum, tak to byla chyba,“ podotkl Tejc. Za stejnou chybu považuje i absenci referenda v otázce církevních restitucí. Referendum má své úskalí např. v tom, že lidé se mohou častěji rozhodovat na základě emocí než znalostí.

Situace v ČSSD

Jaká je situace v ČSSD? To je další z řady otázek, na kterou host pořadu odpovídal. Strana se prý soustřeďuje na politickou práci tak, aby její působení bylo ku prospěchu voličů sociální demokracie. „Přes to, co se odehrávalo po volbách, se snažíme komunikovat celkem normálně. My jsme si řekli své názory. Fakt, že na nich trváme, na tom nevidím nic špatného,“ poznamenal Tejc. To mu ale nebrání v komunikaci s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Nerad sice vzpomíná na povolební situace, kdy nesměl zasednout ve vládě, protože se zúčastnil večeře s hlavou státu, ale život jde dál.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…