Služební zákon ve vládní podobě je to nejhorší, co se může ČR stát, říká Gazdík

15.07.2014 18:02

Hlavním tématem v Poslanecké sněmovně je nyní služební zákon. Opozice by ho sice ráda přijala, ale ne v podobě, jakou navrhuje koalice. Podle Petra Gazdíka je to nejhorší, co se může českému státu přihodit.

Služební zákon ve vládní podobě je to nejhorší, co se může ČR stát, říká Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Podle Petra Gazdíka by se po přijetí vládní podoby služebního zákona „zabetonovaly“ pozice úředníků na finančním nebo třeba katastrálním úřadě. „Bude tam sedět úředník s definitivou, který si na vás bude moct vymyslet téměř cokoliv. A pokud se s ním budete soudit, stejně neponese odpovědnost,“ uvedl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Je to to nejhorší, co se českému státu může stát,“ prohlásil pak místopředseda Poslanecké sněmovny z hnutí STAN. Opozice tak může přistoupit až k obstrukcím. „Dnes dáváme koalici jasně najevo, že se chceme domluvit, že nám záleží na tomto zákonu,“ říká Gazdík. „V případě, že se nedomluvíme v druhém čtení, tak se můžeme bavit o obstrukcích a o tom, že se budeme snažit zabránit přijetí nekvalitního zákona,“ dodal.

Koalice ale prý s opozicí nejedná ani o novém eurokomisaři. „Je škoda, že s námi vládní koalice nejedná. Eurokomisař zastupuje celý stát a měl by být silným hlasem v Evropské unii,“ míní Gazdík.

Nyní se mluví hlavně o dvou jménech, kandidátovi ČSSD Pavlu Mertlíkovi a kandidátce hnutí ANO Věře Jourové. „Ona je velmi kompetentní ministryně pro místní rozvoj,“ pochválil ministryni Gazdík, který by se případně přiklonil spíše k její kandidatuře než k ekonomu Mertlíkovi.

Gazdík akorát nevěří, že by Jourová dostala v Evropské komisi na starost oblast místního rozvoje, na kterou je odbornice – protože Česká republika ukazuje, jaký má galimatyáš v čerpání dotací. Navíc zmiňuje, že by jejím odchodem do Bruselu přišlo hnutí ANO o kompetentního člověka ve vládě. „Ptám se, kdo z těch odborníků by ve vládě zůstal? Žádného dalšího odborníka tam nevidím,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…