Na mítinku Dělnické strany vzduchem létaly dělobuchy. Policie zatkla 21 lidí

27.09.2013 23:07

O Dělnické straně sociální spravedlnosti je opět slyšet. Její příznivci se v pátek střetli s policisty, kteří se jim pokoušeli zahradit cestu k romské ubytovně v Ostravě. Policie byla nucena použít i slzný plyn a nasadit těžkooděnce.

Na mítinku Dělnické strany vzduchem létaly dělobuchy. Policie zatkla 21 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátním volebním lídrem DSSS je předseda Tomáš Vandas

Příznivci strany házeli po policistech různé předměty a kameny, na pomoc tak museli být přivoláni i policisté na koních. Použit byl podle dostupných informací i slzný plyn. Policisté několik lidí, kteří z davu házeli předměty, zadrželi. Mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v čele s jeho předsedou Tomášem Vandasem, který kandiduje do sněmovny, byl ohlášeným protestem proti rozšiřování ubytoven pro nepřizpůsobivé a údajné nečinnosti státu při řešení zvýhodňování nepřizpůsobivého stylu života.

Těžkooděnci použili slzný plyn či dělobuchy. Policie zadržela 21 lidí, mezi nimi i několik žen, řekl šéf policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel. Několik policistů utrpělo lehká zranění, způsobená většinou předměty, které na ně demonstranti házeli. Policie podezírá zadržené z útoku na veřejného činitele, výtržnictví a poškozování cizí věci.

Vandas nechtěl násilí, příznivci DSSS ano

Šéf DSSS Tomáš Vandas sice účastníky "protestu proti rozšiřování ubytoven pro nepřizpůsobivé" vyzval, aby se vyhnuli násilí, ale ještě při oficiální části shromáždění jeden z přítomných řečnickým mikrofonem vyzval k útoku na nedalekou ubytovnu. Dav se po ukončení mítinku dal skutečně na pochod. Zastavil se už po několika desítkách metrů nedaleko ubytovny. Jedinci v prvních řadách začali pokřikovat na Romy v oknech i na policejní těžkooděnce, kteří jim zastoupili cestu. Pokřikování a divokou gestikulaci vystřídaly detonace dělobuchů a petard a zvuk tříštícího se skla z rozbitých lahví.

"Dav se pokusil přemístit k ubytovně. Nereagoval na výzvy policistů. Proto zakročili," řekla ČTK policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Těžkooděncům se podařilo hlavní část agresivního davu vytlačit z náměstí dál od problematické ubytovny. Střety ale pokračovaly. Účastníci protestu obíhali v temných uličkách kordony policistů. Ze zálohy pak na ně útočili kameny a skleněnými lahvemi. Na místě zůstaly povalené kontejnery na odpadky, polámané dopravní značky, vytržené koše. Pro zvládnutí situace policisté znovu použili slzný plyn.

Střet trval přes hodinu

Přibližně po hodině potyček a drobnějších výpadů se policistům podařilo dav rozptýlit natolik, že se situace začala uklidňovat. Kužel označil dnešní policejní zákrok za excelentní. V některých směrech byl podle něho náročnější než při srpnové protiromské demonstraci v Ostravě-Přívoze, kde bylo zadrženo 60 lidí. "Ohledně postupu byly oba zákroky na stejné úrovni, musíme ale konstatovat, že agresivita některých jedinců stoupá," řekl.

Ještě před demonstrací radikální DSSS se nedaleko náměstí SNP a ubytovny konala protestní akce Romů. Původně avizovali, že chtějí demonstrovat za lepší sousedské vztahy. Akce ale spíše připomínala předvolební mítink Strany zelených. Transparenty drželi v rukou lidé, kteří jsou v čele moravskoslezské kandidátky pro volby do sněmovny. Zdejší Romové na místě nebyli. Zato přišla řada jejich nespokojených sousedů. Vše skončilo pouze slovními potyčkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…