Slzným plynem rozháněla policie odpůrce pochodu Dělnické mládeže

01.05.2015 17:51

Tvrdou potyčkou mezi policií a účastníky blokády skončil pokus zastavit pochod Dělnické mládeže na Moravském náměstí v Brně. Policie použila slzný plyn. Lidé si ho pak vyplachovali z očí, mnozí utržili modřiny. Po zásahu policie se méně početnému pochodu Dělnické mládeže podařilo projít Kolištěm a vrátit se na původně plánovanou trasu pochodu. Proti pochodu 200 příznivců Dělnické mládeže, která je označována za extremistickou organizaci, se postavilo asi 1 500 lidí.

Slzným plynem rozháněla policie odpůrce pochodu Dělnické mládeže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Členka Dělnické mládeže Lucie Šlégrová na demonstraci

Odpůrci Dělnické mládeže zablokovali přístupové cesty na Malinovského náměstí, skandovali „Náckové ven z Brna“ a další podobná hesla. Policie nejdříve oba tábory oddělila, nasadila stovky těžkooděnců, jezdce na koních i vrtulník. Uskutečnilo se několik dalších pokusů o blokádu, které nakonec vyústily v Lidické ulici v tvrdou potyčku mezi policií a čelem blokády.

Pořadatelé akce Dělnické mládeže nazvané Evropo povstaň počítali s účastí asi 500 lidí. Na Malinovského náměstí vystoupil předseda spřízněné Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas, mluvil o hordách imigrantů zaplavujících Evropu, kteří v ní zapalují obchody a škodí jejím obyvatelům. Podle svolavatelů blokády má Dělnická mládež evidentní napojení na neonacistické kruhy.

Když se pochod Dělnické mládeže poprvé přiblížil k blokádě u Malinovského náměstí, jeho svolavatel Erik Lamprecht trval na původní trase. Po několika desítkách minut se pochod vydal jinudy – po Kolišti, provázen pískáním lidí shromážděných na Malinovského náměstí.

Odpůrcům Dělnické mládeže se do cesty postavili těžkooděnci

Organizátoři blokády pak dali pokyn k přeskupení a stovky lidí se opakovaně pokusily v různých skupinách narušit pochod. Vždy se jim ale do cesty postavili těžkooděnci. Na Rooseveltově třídě využili policisté jako bariéru autobus MHD.

Nakonec se asi 150 lidem podařilo pochod znovu zastavit na rohu Koliště a Lidické ulice. Sedící demonstranty postupně odtáhli policisté, přišla však další skupina několika stovek lidí, kterou policie po chvíli otálení a neúspěšném pokusu vyjednávat vytlačila silou do Lidické ulice za pomoci jezdců na koních.

Zásah vyústil ve tvrdé potyčky mezi policií a čelem blokády. Lidé si pak vyplachovali z očí slzný plyn nebo pepřový sprej, mnozí utržili modřiny. Po zásahu policie se méně početnému pochodu Dělnické mládeže podařilo projít Kolištěm a vrátit na původní trasu pochodu. Asi v 16:30 se účastníci pochodu rozešli.

Hašek ostře zkritizoval svého stranického kolegu Dienstbiera

Průběh celé akce okomentoval na svém facebookovém profilu rovněž jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který v této souvislosti ostře kritizoval svého stranického kolegu, ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Hašek vyjádřil důvěru v policii a v to, že bude v Brně bránit právo a pořádek. Uvedl, že jako odpůrce DSSS považuje za rizikové rozhodnutí městské části Brno-střed povolit shromáždění a pochod DSSS v Brně. „A za vysloveně populistické v takovém případě vidím blokování bohužel povoleného pochodu náměstky primátora Hollanem a Anderem a bohužel i ministrem Dienstbierem,“ uvedl.

Poukázal na to, že všichni tito veřejní představitelé skládali slib jako volení zastupitelé, ve kterém se mimo jiné zavazovali dodržovat zákony České republiky.

„Za frajery bych je měl, kdyby úřad městské části našel odvahu a akci DSSS v Brně nepovolil, byť samozřejmě s rizikem soudního přezkumu. Takhle si jdou hoši na Maliňák jen pro televizní záběry kámošů z ČT Brno a fotky do pondělních novin,“ konstatoval jihomoravský hejtman.

Jak dodal, skoro za provokaci považuje povolení shromáždění odpůrců v trase povoleného pochodu. K tomu došlo, jak prý doufá, „pouze z nezkušenosti“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…