Slzy a zoufalství. Rodina s postiženým dítětem musí zaplatit za domek podruhé

07.12.2013 10:58

Deník Právo popisuje smutný příběh rodiny, která musí za domek zaplatit podruhé. Přestože je známo, kdo zpronevěřil peníze, které manželé s postiženým dítětem zaplatili realitní kanceláři za zmíněný domek, musí podle platných zákonů zaplatit ještě jednou přímo majitelce prodávané nemovitosti.

Slzy a zoufalství. Rodina s postiženým dítětem musí zaplatit za domek podruhé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Manželé Vackovi si kvůli zrakově postiženému synovi loni v srpnu koupili za 330 tisíc korun prostřednictvím realitní kanceláře Styl rekreační domek. Jenže jednatelky realitky vyinkasované statisíce původní majitelce nemovitosti nevyplatily a podle policie je prý zpronevěřily.

Původní majitelka domku zjistila, že realitní kancelář Styl nemá prostředky, a tudíž, že šance na vyplacení peněz je takřka nulová, proto podle deníku Právo zažalovala u soudu přímo Vackovy za neuhrazení kupní ceny. A u soudu byla úspěšná.

Soudkyně podle platných zákonů rozhodla, že manželé musí znovu zaplatit 330 tisíc korun. Právo popisuje skulinu v zákoně, která přiměla soudkyni takto rozhodnout. V kupní smlouvě chybí klauzule o tom, že zaplacením kupní ceny realitní kanceláři je splněn závazek kupujícího vůči prodávajícímu. Takže, když jednatelky peníze nepředaly, zůstala povinnost na kupujících. „Pokud nedojde k uhrazení kupní ceny, zůstává podle platné judikatury dlužníkem stále kupující,“ cituje deník Právo vysvětlení soudkyně.

Případ může spustit lavinu žalob

Manželům Vackovým tak nebylo nic platné, že svoji povinnost splnili zaplacením kupní ceny, kterou uhradili prostřednictvím úschovy, tak, jak měli ujednáno ve smlouvě. Manželé podle informací Práva na opětovné zaplacení domku nemají a sami ho prý téměř celý zrekonstruovali.

Tento případ prý může spustit lavinu podobných žalob, kterými se mohou desítky podvedených klientů realitní kanceláře Styl domáhat svých peněz u kupujících, kteří už jednou za nemovitost zaplatili. Kupní smlouvy jsou totiž totožné.

 


 

reklama

autor: dkr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…