Sme: Sliby české vlády zpochybňuje jmenování Babiše ministrem

19.02.2014 11:21

Sliby nové české vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ohledně lepšího vymáhání dodržování zákonů či očisty politiky podle slovenského listu Sme zpochybňuje skutečnost, že tato vláda už svým vznikem pravděpodobně porušuje zákon a přináší nevídaný konflikt zájmů. Obojí se týká Andreje Babiše, ministra financí bez negativního lustračního osvědčení a člověka s velmi silnými podnikatelskými zájmy, napsal dnes deník.

Sme: Sliby české vlády zpochybňuje jmenování Babiše ministrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš vystřídal ve funkci ministra financí Jana Fischera

„Zákon byl porušen už jeho (Babišovým) jmenováním. Na věci nic nezmění ani budoucí rozhodnutí slovenského soudu ohledně Babišovy spolupráce s StB," tvrdí list. Babiš a jeho okolí se sice podle Sme hájí tím, že zákon o nutnosti lustračního osvědčení pro ministra nehovoří jasně, nepočkali ovšem, aby o správném výkladu rozhodl například Ústavní soud. „Bez toho znamená Babišovo jmenování jen tolik, že zákony pro něj neplatí," míní list.

Babiš se u bratislavského soudu domáhá verdiktu, že byl v archivních svazcích komunistické tajné policie StB veden jako agent neoprávněně. Na posledním stání dva předvolaní svědkové vypovídali ve prospěch miliardáře slovenského původu. Líčení má pokračovat na jaře.

Sme soudí, že nový český kabinet také slibuje množství opatření, která zvýší státní výdaje, aniž předložil efektivní řešení ke zvýšení příjmů státu. „Chce se inspirovat Slovenskem a slibuje například účtenkovou loterii. Právě slovenský příklad ovšem ukazuje, že ta není žádným řešením," míní deník. Analýza vlivu účtenkové loterie na potírání daňových úniků nebyla dosud na Slovensku zveřejněna, podle Sme se ovšem zdá, že loterie pomohla k vyššímu výběru daně z přidané hodnoty jen minimálně. Pokud tedy česká vláda nakonec nezvýší daně, nebude mít podle deníku hned tak více peněz například na nové silnice, o nichž Sobotka v souvislosti s potřebou zlepšení silničního propojení mezi ČR a Slovenskem hovořil při nedávné návštěvě Bratislavy.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…