Smečka urvaná ze řetězu, píše Veleba o ČT. A sděluje, jakého chování se mu dostalo při vystoupení v Hyde parku

24.11.2014 10:23

Senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba míní, že jedinou chybou prezidenta Zemana je otevřené pohrdání novináři. Jedním dechem ale dodává, že se mu vůbec nediví. Sám má v posledních několika dnech s českými médii otřesnou zkušenost. Na svém profilu na ParlamentníchListech.cz se kriticky vyjadřuje zejména na adresu veřejnoprávní České televize.

Smečka urvaná ze řetězu, píše Veleba o ČT. A sděluje, jakého chování se mu dostalo při vystoupení v Hyde parku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Jan Veleba patří mezi nejhlasitější zastánce prezidenta Miloše Zemana. Na jeho podporu například sedmnáctého listopadu na pražském Klárově zorganizoval demonstraci a svým jménem zaštítil podpisovou akci, která se vymezuje proti „dlouhodobé negativní a často zákeřné kampani“ proti hlavě státu.   

Novináři o mně lžou

Veleba v souvislosti s útoky na Miloše Zemana kritizuje mimo jiné „česká žlučovitá média“, která podle něj na hlavu státu pořádají mediální štvanici. Senátor míní, že si za to prezident může zčásti sám, když otevřeně pohrdá novináři. Když si ale vezme svoji osobní zkušenost s novináři z posledních dnů, moc se mu nediví. Nejsou totiž ani náhodou objektivní, skandalizují, lžou a nemají potřebné znalosti o věcech, o kterých píší.

Nepravdivé informace o něm údajně například napsal Jiří Pehe v Právu, Zdeněk Šarapatka v Lidových novinách či komentátor Alexandr Mitrofanov. „Vrcholem byla včera jedna novinářka, která se mnou dělala rozhovor, v němž jsem po pěti minutách odmítl pokračovat. Přesvědčovala mne, že veřejná soulož děvčat ze skupiny Pussy Riot  prý byl happening! Jedna přitom byla v devátém měsíci těhotenství! Tak tito novináři si nezaslouží nic jiného než pohrdání, a nemusí to být ani v osobě  prezidenta,“ napsal Veleba dvaadvacátého listopadu na svůj profil na ParlamentníchListech.cz.

ČT není objektivní, přestaňme jí financovat

Na stejném místě se v posledních několika dnech velmi kriticky vyjadřoval zejména na adresu veřejnoprávní České televize. ČT podle něj informuje značně neobjektivně a vysílání používá k politickým cílům. I proto deklaroval úmysl připojit svůj podpis pod petici za odvolání generálního ředitele ČT Petra Dvořáka a hodlá také přestat platit koncesionářské poplatky. Vyslovil se i pro prodej České televize. Ušetřené peníze by prý mohly být smysluplně využity na sociální programy pomáhající nejpotřebnějším.

„Já volám po tom, aby veřejnoprávní televize plnila svou roli, byla objektivní, profesionální a nestranná. To očividně neplní, na kritiku nereaguje a já nevidím důvod, proč bych ji měl podporovat,“ hájil na ParlamentníchListech.cz své rozhodnutí neplatit koncesionářské poplatky.

Nabubřelí matadoři a mistři světa na Kavčích horách

Česká televize klesla ve Velebových očích ještě hlouběji po zkušenosti s pátečním vysíláním pořadu Hyde park, kterého se senátor zúčastnil jako host.

Za velmi podivné hodnotí Veleba to, že moderátor pořadu Bohumil Klepetko přišel do studia na poslední chvíli, zhruba dvě minuty před zahájením živého vysílání. Omlouval se prý tím, že tak pozdě chodí pořád. To by ještě Veleba údajně „skousl“, ale Česká televize si pro něj připravila další „podpásovky“. Do sluchátka mu do toho prý z režie mluvila nějaká žena, evidentně nespokojená s jeho odpověďmi na dotazy diváků. A tak se ho pokoušela moderovat. A aby toho nebylo málo, když odcházel ze studia, jeden z techniků jeho směrem pronášel nemístné poznámky ve smyslu „zase vidí konspiraci a spiknutí“.

„Celkový můj dojem byl nedobrý, jako bych byl v nepřátelském prostředí. Takováto je úroveň, tak daleko dospěla `veřejnoprávní` televize! A pozor, my všichni to platíme! A jedině tudy, neplatit, nepodporovat tuto smečku urvanou z řetězu, vede cesta k nápravě,“ myslí si Veleba.

A dodává, že když srovná celkové pojetí vysílání České televize s ostatními médii, ČT za nimi velmi zaostává. „Když ji srovnám například s TV Prima, tak naprosto neobstojí. Být hostem TV Prima je příjemný zážitek – přátelské chování, korektnost, žádná přezaměstnanost, úcta k hostovi a hlavně - nestrannost. Nic takového vás u nabubřelých matadorů a `mistrů světa` na Kavčích horách nepotká. Sečteno a podtrženo, je čas změnit NEveřejnoprávní televizi zpět na veřejnoprávní,“ konstatuje předseda Strany práv občanů.

Velebovy odpovědi čtenářům k přečtení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…