Smějete se Ransdorfovi, ale on měl možná pravdu. Když totiž prý švýcarskému bankéři sáhnete na peníze, nezná bratra

09.12.2015 19:34

Zřejmě jsem někomu šlápl na kuří oko, poznamenal europoslanec Miloslav Ransdorf, když před novináři vysvětloval svůj víkendový zážitek ze švýcarské vazby po zatčení v tamní bance. Známý glosátor Erik Best k tomu poznamenává, že ať si o Ransdorfově podivné eskapádě myslíme cokoliv, tato slova stojí za zamyšlení.

Smějete se Ransdorfovi, ale on měl možná pravdu. Když totiž prý švýcarskému bankéři sáhnete na peníze, nezná bratra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

K tomu si podle Besta musíme uvědomit velmi specifické uvažování švýcarských pracovníků v bankovním sektoru. Tito lidé totiž uvažují poněkud svérázně. „Abychom parafrázovali citát z filmu, švýcarští bankéři milují své peníze více než své děti; a své děti oni opravdu milují. Zákazník zaujímá se značným odstupem třetí místo a někdo, kdo zákazníkem není, by zrovna tak mohl být šmouhou na stěně,“ píše Best o jejich zvyklostech.

Uvažování bankéřů ze země helvétského kříže podle Besta zdeformovali i Američané. „Zákazník byl král, dokud Američané Švýcary nedonutili porušit jejich vlastní zákon o bankovním tajemství a donášet na americké neplatiče daní,“ připomíná komentátor.

CELÝ TEXT ERIKA BESTA ZDE

Podle některých se toto odčerpávání peněz z kont zákazníků s posvěcením zákona zalíbilo Švýcarům natolik, že vedlo například i k jejich iniciativě v kauze Mostecké uhelné, našimi protikorupčníky prezentované jako ryzí zájem o spravedlnost. Best připomíná svůj starší text, ve kterém rekapituloval, jak švýcarská strana chystala léčku, ve které odsoudí české podnikatele, ovšem peníze ukradené českým daňovým poplatníkům si ponechá. Angažoval se v tom prý i švýcarský velvyslanec v Praze.

Neochota Švýcarů rozloučit se se svou největší láskou je tak podle Besta očividně mocným motivačním faktorem jejich jednání. Proto prý Ransdorfova slova o šlápnutí na kuří oko stojí přinejmenším za úvahu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…