Šmelináři jsou prý stále chytřejší. Šéf obávaných Babišových analytiků vysvětloval u Moravce, co na ně chystá

22.02.2015 13:17

Hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl ředitel Finančně-analytického útvaru Ministerstva financí ČR Libor Kazda. Prozradil, že v loňském roce podal 680 trestních oznámení. Týkala se daňových podvodů, ale souvisela i s drogami a dokonce s okrádáním starších lidí. Kazda popsal jeden lidsky smutný příběh. Popsal také, jak je to s praním peněz z Ruska v Česku.

Šmelináři jsou prý stále chytřejší. Šéf obávaných Babišových analytiků vysvětloval u Moravce, co na ně chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

Hned na úvod prozradil, že v Česku jsou často prány peníze z Ruska a odtud jdou peníze na Kypr. Peníze "perou“ často lidé, kteří tu žijí, ale podnikají jinde, třeba právě v Rusku. "Ale nedá se říct, že bychom byli vyhledávanou 'pračkou', používají nás lidé, kteří tu delší dobu žijí,“ poznamenal Kazda. S ruskými orgány se prý na potírání této činnosti spolupracuje relativně dobře.

V loňském roce FAÚ řešil 3200 oznámení

Navzdory nedávným finančním problémům prý české "šmelináře“ stále táhne Kypr. Přibývají východoasijské destinace. O 20 až 30 procent narostly případy, kdy se výnosy z trestné činnosti legalizují přes virtuální měnu. Jedno takové praní v řádu milionu korun se prý podařilo útvaru odhalit.

Kazda doufá, že více světla do legalizace "špinavých“ peněz vnese nová směrnice EU. "Pak je to jednoznačně zavedení rejstříku skutečných vlastníků,“ podotkl. Současná směrnice už je čtvrtou v pořadí bojující proti praní špinavých peněz od roku 1991. Česko by mohlo zavést opatření ze směrnice do svého právního rámce k 1. lednu 2016.

Často jsou prověřovány banky a směnárny. V loňském roce FAÚ řešil 3200 oznámení, přičemž sedmdesát procent z nich se týkalo bank. Narostly také případy, kdy podniky zaplatily urgované platby na falešné účty. Sama se k tomu doznala např. Správa železniční a dopravní cesty. Tyto podvody jsou prý novinkou roku 2014, zatím jich bylo objeveno asi deset. "Pramení to z toho, že jsme smířeni s elektronizací veškerého obchodu a přestáváme být trochu obezřetní,“ upozornil Kazda s dovětkem, že s internetem byla spojena většina z 3200 oznámení. SŽDC prý nakonec dohledala s pomocí FAÚ jen necelou polovinu odeslaných peněz.

Daňové podvody

V pořadu také zaznělo, že se zvyšuje sofistikovanost daňových podvodů. "Jsou to především karuselové podvody s komoditami, které jsou využívány už dlouho, podvody s pohonnými hmotami a tak podobně,“ prozradil Kazda. Dal tak za pravdu minstru financí Andreji Babišovi (ANO), který o karuselových podvodech mluví bez přestání už od předvolební kampaně. A proč se to tolik daří? "Například u pohonných hmot jde o to, že je to komodita, která je rychloobrátková, často mění majitele, ostatně tankujeme každý den,“ prohlásil Kazda.

Daňové podvody představují polovinu zadržených peněz v loňském roce. Kazda je přesvědčen, že to není málo. FAÚ loni podal 680 trestních oznámení. "Je to hospodářská trestná činnost, přičemž z toho je výraznější daňová trestná činnost, ale setkáváme se i s problematikou prodeje drog. Odhalili jsme také případ, kde skupina obyvatel České republiky nutila starší paní, aby jí odevzdávala důchod, který si vybírala na poště. Později ji nutili ještě k dalším akcím. Všech šest podezřelých osob bylo zadrženo a skončilo ve vazbě, ale lidsky to bylo velmi nešťastné,“ prozradil na závěr Kazda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…