Směrnice není Písmo svaté. Lidovec obhajuje nulovou sazbu na pleny a sunar

07.01.2014 9:07

Jedním z bodů programu koaliční KDU-ČSL je osvobození vybraného zboží od daně z přidané hodnoty. Cílem je podpořit porodnost a řešit tak demografický problém, který v České republice nabývá na aktuálnosti. Bývalý lidovecký místopředseda Pavel Svoboda je navzdory některým opozičním hlasům přesvědčen, že ani směrnice Evropské unie nejsou v tomto ohledu nepřekonatelnou překážkou.

Směrnice není Písmo svaté. Lidovec obhajuje nulovou sazbu na pleny a sunar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjednávací týmy ČSSD a KDU-ČSL

Člen celostátního výboru KDU-ČSL a bývalý místopředseda strany Pavel Svoboda nesouhlasí s tvrzením exministra financí Miroslava Kalouska, že se sazbami DPH nejde nic dělat. "Osvobození plenek, sunaru apod. od DPH má rozměr vnitrostátní i unijní," píše politik v článku pro Lidové noviny.

Výše DPH v jednotlivých členských státech se musí pohybovat v mezích, které určuje směrnice, ovšem například Velká Británie nebo Irsko si dokázaly vyjednat výjimku, na rozdíl od České republiky. "To je překvapivé, protože Česko má demografický problém: prostě nejsou lidi, resp. v Česku je jich čím dál tím méně," píše Svoboda.

Lidovec upozorňuje, že problém nemá jen kulturně-sociologický rozměr. "Ekonomům chybí v systému celý jeden milion malých Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří by v budoucnosti vydělávali na naše důchody či zdravotnictví," upozorňuje.

Směrnice lze změnit. Není to Písmo svaté

Podle Svobody se s tím ale rozhodně dá něco udělat. "Směrnice není Písmo svaté a lze ji změnit, popřípadě si vyjednat výjimky," upozorňuje a vinu svaluje mimo jiné i na předchozí politickou elitu.

"Naše minulá politická reprezentace před hlavním problémem české společnosti - nedostatkem dobře vychovaných dětí - strkala hlavu do písku. To je dobré si pamatovat, až vám někdo z nich bude tvrdit, že podporují rodiny s dětmi," podotýká Svoboda.

Bývalý lidovecký místopředseda připouští, že řešení demografických problémů je běh na dlouhou trať, ale už příklad Francie prý dokazuje, že něco dělat jde. "Proto je dobře, že v nové koaliční smlouvě se díky KDU-ČSL objevila celá řada konkrétních populačních opatření," uzavírá Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…