Směšné! Podplukovník Foltýn strhal plán Jeana-Clauda Junckera

26.09.2016 19:18

Podplukovník Otakar Foltýn z Generálního štábu Armády ČR zavítal do pondělního Interview ČT24 a absolutně tam rozcupoval nápad na založení společné evropské armády. Současná představa prý působí téměř směšně. Máme NATO. A to nás může ochránit i před Ruskem, které se prý chová jako hospodský rváč.

Směšné! Podplukovník Foltýn strhal plán Jeana-Clauda Junckera
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

„Já jsem v tomto případě poměrně skeptický,“ zahájil Foltýn téma. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker konstatoval, že evropská armáda by nebyla použita k okamžitému nasazení, ale má představovat důkaz, že to s obranou EU a evropských hodnot myslíme vážně. Foltýn se tomuto tvrzení vysmál.         

„Já nechci použít slovo směšné. Jestliže bychom měli mít armádu, která by neměla být nasazena, tak k čemu by tedy proboha byla taková armáda?“ ptal se host. Pokud by mělo něco smysl, pak nějaké společné policejní jednotky. „Ale společnou evropskou armádu já si v tuto chvíli představit nedokážu,“ konstatoval plukovník. Její zřízení by mělo smysl potud, pokud by Rusku ukázala, že se nebudeme bát použít sílu v případě potřeby, protože síla je prý to jediné, co je Rusko schopné akceptovat.

Naše armáda by ubránila tak jeden kraj

Evropská unie je i přes všechny ty struktury v Bruselu relativně levná. „Ze společných peněz se na chod toho spotřebuje jediné procento,“ připomněl. Z finančního hlediska by to tedy nebyl až takový problém. Ale pokud nám dnes normálně nefunguje ani Frontex na moři, jak si můžeme myslet, že by evropská armáda fungovala, ptal se dále. My samozřejmě můžeme převzít více odpovědnosti za obranu Evropy a nenechávat vše jen na USA, ale máme možnost učinit tak v rámci NATO a opravdu bychom to tak učinit měli, abychom nebyli na USA tolik závislí.

Není totiž státním tajemstvím, že současná velikost naší armády stačí asi tak na obranu jednoho kraje. Bylo logické, že po studené válce došlo k její redukci, ale dnes je natolik malá, že jsme schopni se ubránit pouze kolektivně ve spolupráci s dalšími státy. To platí o drtivé většině evropských států.

Rusko se chová jako hospodský rváč

Ve druhé polovině debaty došlo i na Rusko. „To, jak se teď chová Rusko, myslím, velmi dobře vystihl Luboš Dobrovský, který řekl, že Rusko se chová jako hospodský rváč. Má chuť se prát a myslí si, že teď je dobrý čas na rvačku,“ shrnul Foltýn. Rusko se cítí ohroženo, ačkoli žádné ohrožení neexistuje. „Ale když Rusové nemají hrozbu, tak si nějakou vymyslí,“ doplnil host. Rusko navíc neví, kde má přesně hranice, takže se snaží vytvořit co nejširší nárazníková pásma. „Dojde až tam, kam ho necháte dojít,“ varoval podplukovník.

Dnes je prý Rusko nebezpečné především svou ofenzivní informační operací, která je vedena i proti nám. I na našem území se šíří ruské lži a dezinformace. „Rusové našli slabé místo a velmi dobře ho využívají proti nám. Kdybych to měl hodnotit jen technicky, tak oni to dělají velice dobře. Ale bohužel proti nám,“ posteskl si člen generálního štábu.

Měli bychom si uvědomit, o co Rusku jde. Ve hře prý vůbec není snaha, aby lidé uvěřili Moskvě. „Jejich cíl je jasný. Oni chtějí, abychom nevěřili vůbec ničemu,“ řekl podplukovník. Cílem tedy je podrýt důvěru v náš stát, v naše instituce a tak podobně.

Pokud jde o situaci v Sýrii, Rusům jde především o to, aby se mocensky vrátili do regionu. Podporují současného prezidenta Bašára Asada, a to i velmi drsně a nevybíravě, ale až se jim tento muž nebude hodit do plánů, klidně ho nechají zmizet ze scény.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…